Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detroit slipper tvångsförvaltning

Staden Detroit är inte längre bankrutt. På onsdagen lämnade den amerikanska storstaden officiellt konkursförfarandet och den största kommunala kraschen i USA förpassades till historien.

Annons

Samtidigt inleds en besvärlig resa där de styrande i Detroit sätts på prov. Ska de kunna hitta en ny, hållbar väg för en stad som räddats från finansiell kollaps men fortfarande står inför stora utmaningar, skriver The New York Times.

Hur klarar man servicen i en stad där arbetslösheten är dubbelt så hög som genomsnittet i delstaten, och där vi måste bygga om vattenförsörjningen, busstrafiken, datasystemet och det finansiella systemet. Det blir en utmaning, konstaterar borgmästaren Mike Duggan.

Detroit gjort upp med sina fordringsägare om en rekonstruktionsplan där sju miljarder dollar stryks från skuldberget på 18 miljarder.

Vardagslivet i Detroit har mörknat, även bokstavligt talat, sedan staden togs under tvångsförvaltning av delstaten Michigan i mars förra året. 40 procent av gatubelysningen har slutat fungera. Samhällsservicen har försämrats drastiskt och många skattebetalare har flytt. Bara runt 700 000 invånare bor kvar i en stad avpassad för en mer än dubbelt så stor befolkning.

Men det finns ljus i mörkret, konstaterar Mike Duggan. Mordfrekvensen har minskat med 18 procent sedan förra året, då siffran var den högsta på 40 år.