Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta är STCC

STCC är ett mästerskap för standardbilar som pågått i Sverige sedan starten 1996.

Annons

Bilarna som används är i grunden vanliga personbilar men anpassade för tävlingsverksamhet med bland annat annan hjulupphängning, kraftigare bromsar och säkerhetsbur.

Motorerna är inte längre några värstingmotorer. Här handlar det i stället om 1,6- eller 2-liters turbomotorer som är trimmade och ger cirka 300 hästkrafter.

Enligt arrangörerna innehåller bilarna så många originaldelar som möjligt Samtliga bilar utom VW körs på alkylatbensin - en sorts bränsle som enligt branschen ska vara 99 procent renare än vanlig bensin. VW drivs däremot med biogas.

Tävlingarna avgörs över åtta deltävlingar med två heat i varje, poäng delas ut efter placering, flest poäng när tävlingen är slut vinner, lätt som en plätt.

Utöver STCC kommer ytterligare klasser genomföras nästa helg, Camaro Cup som är Skandinaviens största racingklass med motorer på drygt 400 hästkrafter. Carrera Cup Scandinavia och Clio Cup JTCC som anses vara svensk motorsports framtida talangfabrik.