Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta gäller vid snö och halka på vägarna

Varje vinter kommer många frågor till Östersunds kommun angående vinterväghållning. God information finns också på kommunens hemsida www.ostersund.se.

Annons

Det är dessutom vanligt att tidningarna tar upp olika aspekter på vinterväghållning i diverse artiklar där ansvariga politiker och/eller tjänstemän berättar om vad som gäller.

Det låter därför märkligt att "Is- och snöhatare" inte anser sig ha fått svar på sina tidigare frågor.

• Vem är skyldig om det händer en olycka?

Om en bil är inblandad läggs alltid ett stort ansvar på bilisten. Personskador ersätts helt eller delvis genom bilistens trafikförsäkring. Vid misstanke om brott kan en polisutredning även komma att ske för att fastställa straffansvar.

• Vem är skyldig att skotta trottoarerna, och hur snabbt efter snöfall?

Enligt politiskt beslut ska många trottoarer – framför allt i bostadsområden – inte skottas utan i stället användas som snöupplag tills snön smälter bort på våren.

Kommunen sköter snöröjningen av de trottoarer/gångbanor som ska hållas röjda. Detta görs i samband med övrig snösväng som normalfall tar 8–10 timmar.

När gångbanorna blir för smala på grund av plogkanter lastas snön upp och körs till snötipp. Detta jobb kan dock tyvärr dröja några dagar då situationen oftast uppstår samtidigt på väldigt många ställen.

• Vem är skyldig att sanda trottoaren?

Fastighetsägaren som äger fastigheten närmast gångbanan. Detta gäller både i centrala staden och i villaområden. Om gångbanan fyllts med plogsnö behöver fastighetsägaren inte sanda. Se lokala föreskrifter för gångbanerenhållning (sökord kommunens hemsida: Gångbanerenhållning )

• Får husägaren köra ut snön från egen tomt och lägga den på trottoaren?

Nej.

• Vem ersätter "Is- och snöhatare" för kostnader i samband med halkolycka?

"Is- och snöhatare" bör börja med att kontakta sitt försäkringsbolag. Om olyckan skedde på väg till eller från arbetet kan arbetsgivarens arbetsskadeförsäkring vara aktuell. Eventuellt kan även skadeståndskrav ställas mot fastighetsägaren närmast gångbanan.

Lena Sonning, Östersunds kommun, Samhällsbyggnad, Trafik &Park

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel