Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Detta händer på och kring Verkö slott

Med egen båt, Verköns sjöexpress eller varför inte med helikopter, kan du ta dig ut till Verkön. Oavsett färdmedel passar ett besök på ön för många.

– "Vem fan ska sitta här" var det en del som undrade när de såg den 370 kvadratmeter stora terrassen byggas förra sommaren, berättar Per-Åke Wahlund.

Terrassen som rymmer drygt 200 sittplatser stod färdig en timme före öppning. Till invigningen den 1 juli var det nästan 100 personer på plats. Per-Åke berättar att han några veckor före politikernas beslut om avtalet behövde veta om han skulle beställa 30 ton byggmaterial eller inte. Detta för att kunna vara säker på att terrassen skulle hinna byggas klar i början av förra sommaren. Då visste han att det fanns en risk att det skulle bli ett nej.

– Jag tog helt enkelt beslutet att gambla och beställa materialet, säger Per-Åke.

Så klockan 12 samma dag som presskonferensen för avtalet varit, den 13 juni 2013, landade byggmaterialet på ön.

– Förra sommaren var det många kvällar fullt på varenda stol, och en helikopter kom ut nästan varje kväll, säger han.

– Tv4 var här samma kväll som invigningen. Den romantiska middagen i Bonde söker fru hade i annat fall spelats in på en abonnerad terrass.

Från Norderön går det en taxibåt till Verkön. Rörelsehindrade kan enkelt komma ombord då fören på båten kan sänkas ner för en bred och plan ombordstigning.

– Förr tog de 50 kronor tur och retur. Det ska inte vara någon som inte åker över hit i dag för att de tycker att det är för dyrt med själva resan över, säger Per-Åke.

På Verkön finns bryggor för alla att lägga till vid, eller små stränder för dig som kommer i kajak att dra upp den på. Det går även att hyra en ångbåt eller åka ribbåt. Här arrangeras mat- och vinprovning, smakjakt, lerduveskytte och tipspromenad.

Sedan Verkö slott togs över av Per-Åke Wahlund förra sommaren har det alltså hänt en hel del, och visionerna för framtiden är stora. Nyligen blev de olika paketturerna med helikopter för att ta sig ut till ön klara, och en annan nyhet för i år är en utegrill vid slottet.

Vad önskar du uppnå med verksamheten?

– Jag vill att den blir helt hållbar inom tre år. Jag ser Verkön och slottet som en Jämtländsk tillgång och arv, och vill bevara miljön för våra barn, även själen som finns här. Det ska vara något som flera generationer ska kunna njuta av framöver.

Per-Åke Wahlund berättar att det i år är 100 år sedan Sigfrid Napoleon Behms eget vindkraftverk högst upp i utkikstornet började generera elström till slottet, och för att hylla det sker all transport på ön i dag med en elbil som laddas med förnyelsebar energi. Dels för att det ligger rätt i tiden och dels för att knyta ihop det med historiens vingslag, som han själv uttrycker det.

Han hoppas också på att Verkö slott ska bli omtalat både nationellt och internationellt och vara en mötesplats och ett äventyr eller en upplevelse för många olika sällskap.

Läs mer om Verkö Slott:

Försäljningen av Verkö slott blir rättsfall

Verkö slott stänger

Här är nya planerna för Verkö slott

Snabba ryck med Verkö slott

Verkö Slott har slagit upp seglen

Ny entreprenör till Verkö Slott