Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digital utveckling värd att hoppas på

Många stora framgångsrika svenska företag just nu är digitala tjänsteföretag. Om politikerna har vett att ta reda på möjligheterna det medför kan de positiva effekterna bli flera.

Allt fler stora svenska företag, som växer, kommer med nya innovationer och är högt värderade, är digitala. Skype utvecklade ny modell för telefonsamtal, Spotify för musiklyssnande. Vi har en rad framgångsrika spelföretag som Mojang som skapade mindcraft, och King, som ligger bakom mobilspelet candy crush. När Mojang såldes till Microsoft blev prislappen högre än den var för Volvo personvagnar.

Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank, med kollega Anna Breman, har skrivit en rapport om digital tillväxt som lanserades i veckan. Där konstaterar de just att de digitala företagens del i ekonomin växer, men att vi inte riktigt hängt med i utvecklingen. Mått för BNP och inflation är exempelvis fortfarande anpassade för produktion av fysiska varor. Detta kan göra att vi underskattar den digitala ekonomins inverkan. Sverige har chansen att ligga i framkant på området, om politikerna ser till att det finns goda förutsättningar för dessa företag att växa.

Den nya digitala ekonomin har nämligen delvis andra villkor än den tidigare produktionsstyrda. De kräver entreprenörer som experimenterar och utvecklar nya produkter, som drivs av passion och viljan att skapa något eget. Det krävs även konsumeter som ständigt söker nya tjänster och produkter, som har lätt att ta till sig nya tankar och driver utvecklingen av de tjänster som entreprenörerna tar fram. Som hjälper dem att nå flera som vill använda och köpa.

Båda dessa är dock helt beroende av att infrastrukturen finns på plats. Utan säkert internet via bredband och bra tillgång på energi kan inte digitala tjänster och företag utvecklas. De är beroende av att vi ständigt är uppkopplade.

Att ekonomin allt mer går över till digitalt format kan vara gynnsamt för landsbygden. I en uppkopplad värld blir vi mer flexibla. Det finns en större möjlighet att sköta arbete och utveckling hemifrån och på distans, avstånd slutar vara lika relevanta som tidigare. Fler personer kan bo kvar på landet och njuta av fördelarna med detta utan att behöva kompromissa med vilket jobb de kan ta. Det kan främja inflyttning till glesbygdskommuner. Staten kan inte heller ursäkta koncentration av verk och myndigheter till storstäder lika mycket när ortens position inte längre är lika relevant.

Båda aspekterna av denna utveckling kräver dock att infrastrukturen är på plats. Och än viktigare åt andra hållet. En by som inte får bredband bli näst intill dödsdömd, digital infrastruktur är en förutsättning för tillväxt. Förhoppningsvis förstår de nya politikerna detta och fortsätter satsa på utbyggnad av exempelvis snabbt bredband i hela landet.