Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Digitala trygghetslarm måste byta simkort

Strömsunds kommun beställde fel simkort till de nya digitala trygghetslarmen. Larmen har inte fungerat men nu ska alla larm levereras med Telias simkort.

I Strömsunds kommun har 300 personer beviljats trygghetslarm enligt socialtjänstlagen. Eftersom Telia avvecklar delar av det fasta nätet i kommunen har Strömsunds kommun börjat fasa ut analoga larm till fördel för nya digitala larm.

– Digitala larm är den tekniken i dag som kan tillmötesgå de krav som vi ställer, säger Gunilla Schröder, områdeschef på Vård- och socialförvaltningen.

Hittills har kommunen bytt ut knappt 30 larm. Men alla levererades med simkort som saknar täckning i området vilket gör att larmen inte fungerar.

– Samtliga larm ska nu levereras med Telias simkort, säger Gunilla Schröder, som beklagar den oro som kan ha uppstått hos brukare med trygghetslarm och deras anhöriga på grund av förseningen av de nya simkorten.

Till sista juni ska ungefär 230 trygghetslarm vara utbytta.

– Vi kommer att se till att samtliga personer med trygghetslarm får en bra och fungerande lösning. I dagsläget får de som har analoga larm fortsätta att använda dessa tills ny utrustning är på plats. Om det på någon plats är larm som inte fungerar är det besök av hemtjänsten som gäller. Ingen kommer att lämnas utan tillsyn säger Gunilla Schröder.