Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dimridåer om arenakostnader

Miljöpartiets kommunalråd Karin Thomasson räknar fort, men fel.

Hennes sifferexercis kring Östersunds nya arenas driftskostnader vid förra veckans fullmäktige, bjöd mer på dimridåer än på fakta.

Allt började förra torsdagsförmiddagen. När Karin Thomassons kommunalrådskollega Katarina Nyberg Finn (S) i radio pratade om att driften av Östersunds nya arena för 260 miljoner kronor, bara blir 6 miljoner dyrare per år mot för dagens utdömda Z-hall. Det lät för bra för att vara sant.

Vid fullmäktige samma kväll stämde Karin Thomasson (MP) in i samma kör. Häpet lyssnade alla som en månad tidigare suttit på Östersunds rådhus och fått sig till livs en helt annan ekvation.

På Rådhuset 4 oktober presenterades driftskalkylen för nya arenan. Den slutade enligt projektledare Bertil Åsén på 29,2 miljoner kronor, inklusive kostnader som tas över från Z-hallen och Odenvallen (drygt 3 miljoner kronor). Merkostnaden mot i dag hamnar på 25,7 miljoner varje år. Lyssnade gjorde kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), och inte minst Karin Thomasson.

På en rak fråga från media angående driftskostnadernas omfång över tid, svarade AnnSofie Andersson: ”Vi tar höjd för den här summan. Bättre göra det än att vi räknar för lågt”.

Den officiella driftskostnaden kommunicerad från Östersunds kommun är därför i nuläget totalt 29,2 miljoner kronor per år.

En månad senare sjönk siffran under Karin Thomassons dragning på fullmäktige till 6 miljoner kronor. Hon ”glömde bort” kapitalkostnaden.

Sant är att kapitalkostnaden sjunker över tid. Därmed borde det enligt Karin Thomasson innebära att den samlade driftskostnaden blir mindre.

Men det är en vansklig matematik. Så vansklig att varken projektledare Bertil Åsén eller AnnSofie Andersson vågade se saken i ett sådant perspektiv. För på Rådhuset i oktober framkom nämligen också: ”Kapitalkostnaderna sjunker med åren, men i stället stiger driftskostnaden för löner, energi, med mera”, sa Bertil Åsén.

Han hade kunnat tillägga avsevärt högre underhållskostnader för en anläggning under slitage. Och inför dessa samlade plus och minusposter tog kommunledningen höjd för sin driftskalkyl till avskrivningstidens slut.

Vi var många som hörde och häpnade över hur dyrt det lät. Det borde även Karin Thomasson ha gjort, men då brydde hon sig inte.

Nu försöker hon däremot bolla med helt andra, lägre siffror. Det är knappast ansvarsfullt. För är det någonting skattekollektivet behöver inför denna jätteinvestering så är det klarhet, inte ekonomiska dimridåer från kultur- och fritidsnämndens ordförande.