Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Din röst i EU-valet är viktig

Den 27 mars är det bara 72 dagar kvar tills vi går till val för att välja representanter till EU-parlamentet. 72 dagar för var och en att bestämma sig för vilket parti och vilken företrädare man helst vill se där. Och det är viktigt. För det handlar om deras grundsyn på människor. Om mer eller mindre frihet, mer eller mindre handel, mer eller mindre regler, mer eller mindre byråkrati – kort sagt: ett mer eller mindre socialistiskt Europa.

Som moderatkvinna, är jag positiv till samarbetet. Det är alltid bättre att samarbeta än att inte göra det. Dessutom finns det många frågor som kräver gränsöverskridande arbete länderna emellan. Där har EU en stor och viktig roll.

Andra frågor behöver inte alls avgöras tillsammans med andra länder. Några passar bäst att lösa vid köksbordet, en del i den egna kommunen eller i riksdagen samtidigt som några behöver beslutas inom ramen för EU. Därför är det viktigt att varje land behåller sin egenhet och självständighet och själva fattar beslut i frågor som bäst sköts av det egna landet och att EU prioriterar de gränsöverskridande frågorna.

Moderatkvinnorna vill ha ett EU-samarbete som är tydligt men avgränsat. Tydligt när det gäller frågor som rör oss alla, men avgränsat när det handlar om frågor som kan beslutas om i Sverige.

Ett exempel på en viktig fråga som Sverige inte ensamt kan arbeta med är människohandel. Det är en ren kriminell affärsverksamhet som går över gränserna. Ett annat exempel är miljöproblemen som är gränsöverskridande och behöver lösas gemensamt. Ett levande Östersjö hav kräver ett aktivt EU.

Ett tredje exempel är kampen mot narkotikan. Världsproduktionen av olagliga opiater ökat kraftigt och EU har varit mål för en kokainsmuggling som saknar motstycke. I Sverige har vi en restriktiv linje mot narkotika. Denna hållning är viktig att marknadsföra ute i Europa, där flera länder har en mjukare inställning till knark. Det är att ge upp kampen både mot narkotika och mot den internationella brottsligheten. Och moderata företrädare i EU har en tydlig och klar linje: för oss är det nolltolerans som gäller!

Lise Hjemgaard –Svensson 

länskvinnoordförande Moderatkvinnorna  Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel