Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktören har anlänt

På tisdagen tillträdde Björn Eriksson, 46, som ny landstingsdirektör i Jämtlands läns landsting. Förväntningarna på honom är höga.

I landstingets delårsbokslut skriver landstingsrådet Harriet Jorderud (S) att "En ny landstingsdirektör tillträder i höst och styrelsen har stor tilltro till att han ska kunna leda verksamhetens resultat framåt". En liknande formulering finns i styrelsens senaste svar på revisorernas kritik.

Björn Eriksson, som är överläkare och hjärtspecialist, tycker att det känns hedrande, samtidigt som det innebär en stor press.

– Man måste visa resultat och jag lovar att göra mitt bästa, säger han.

Landstingsdirektören talar om överblick och samarbete som viktiga begrepp och han ser med optimism på det "lean-inspirerade" arbetssättet. Med människan i fokus.

– Det handlar om att patienten ska bli bättre, hjälpt och frisk.

Han understryker att Jämtlands läns landsting har kompetenta medarbetare och att sjukvården till stor del fungerar väl. Men landstinget har också problem, inte minst ekonomiska, som måste lösas och här har landstingsdirektören en nyckelroll.

– Vi kommer att vara tvungna att ta bort verksamhet, men jag kan ännu inte säga vad vi kan sluta med. Och det är viktigt att vi har en långsiktig plan, så att vi inte bara tittar på bränderna som ska släckas.

Det handlar med andra ord om problemlösning på både kort och lång sikt. Ekonomin och bemanningen är två områden där båda perspektiven krävs samtidigt. För att ta ett exempel: Det gäller att så snabbt som möjligt bemanna hälsocentralen i Brunflo med läkare, samtidigt som landstinget måste se till att långsiktigt åstadkomma en stabil bemanning inom en rad yrkeskategorier i hela organisationen.

– Förutsättningen är att vi är en bra arbetsgivare, säger Björn Eriksson.