Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktören redo för större utmaningar

1 januari 2015 bildas Region Jämtland Härjedalen. Blivande regiondirektören, Björn Eriksson, är övertygad om att det kommer att innebära betydligt mer kraft i den regionala utvecklingen.

Annons

– För medborgarna innebär det här att det finns en samlad organisation för att driva utvecklingsfrågorna, det här är ju medborgarnas organisation och den ska vara inkluderande. Det blir en kraftsamling och jag tror att vi kan bli en mycket starkare röst, säger Björn Eriksson, som tillträdde som landstingsdirektör i oktober förra året och som från 1 januari blir länets förste regiondirektör.

Jämtlands läns landsting upphör som namn och från 1 januari kommer det att stå Region Jämtland Härjedalen på skyltar och andra ställen där logotypen ska synas. Men de stora förändringarna kommer att ske bakom exteriören, här ska flera organisationer smältas ihop och en ny gemensam kultur ska skapas. Landstinget slås ihop med nuvarande Regionförbundet Jämtlands län och dessutom kommer statliga medel för företagsstöd att tas över från länsstyrelsen. Förbundet bröts loss från landstinget 2011, som en strategisk förberedelse inför regionansökan, och har sedan dess styrts av indirekt valda politiker, som utsetts av landstingsfullmäktige. Den nya regionen kommer att styras av 55 direktvalda ledamöter i regionfullmäktige (på valsedeln står det landstingsfullmäktige) och det finns förhoppningar om att det ska stärka demokratin.

Sjukvården kommer att utgöra cirka 90 procent av den nya regionens budget och 10 procent blir regional utveckling. Jämtlands läns landsting har i dag närmare 4 000 anställda och här finns en kompetens som ständigt förstärks. Forsknings- och utvecklingsenheten på Östersunds sjukhus har utvecklats en hel del på senare tid, de första kullarna från den regionaliserade läkarutbildningen har tagit examen och utvecklingen av hjärtsjukvården pågår. Det grundläggande är att säkra att alla har tillgång till bra hälso- och sjukvård, men den kan också fungera som motor i den regionala utvecklingen, enligt Björn Eriksson.

– Vi kan till exempel samarbeta med lokala företag för att utveckla sjukvård i glesbygd, det kan vara IT-företag, transportföretag eller matföretag. Vi vill att hela regionen ska leva, inte bara Östersund, och då måste vi tänka oss att olika lösningar för att lägga verksamheter i exempelvis Bräcke, Ragunda och Strömsund. Min vision är att vi ska ha ett större samarbete med kommunerna.

Han anser att länet erbjuder goda möjligheter till livskvalitet och han tror att det är attraktivt för människor som vill flytta hit. Själv är Björn Eriksson överläkare och hjärtspecialist, bosatt i Offerdal.

– Här kan man få det bästa av båda världarna. Vi kan bjuda på glesbygd och livskvalitet samtidigt som man kan fortsätta att forska och vara en del av det globala samhället.

Vad händer med administrationen när landstinget och regionförbundet slås samman? Blir antalet tjänster färre? Inget är klart än, men Björn Eriksson planerar ingen chockterapi.

– Vi blir ungefär samma antal, men det kan bli en justering, och det finns inga löften om att inget händer. I den långsiktiga utvecklingsplanen för ekonomin ingår att effektivisera administrationen och ser vi att vi gör samma sak på två ställen ska vi slimma.