Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktrapportering från vargrättegången dag 2

I dag fortsätter rättegången mot de fem män från Härjedalen som är misstänkta för vargjakt i Tandsjöreviret. Vi kommer att direktrapportera från Mora tingsrätt . Följ allt här.
Rättegången startade klockan 9.00 på måndagen och fortsätter under tisdagen.
Här kan du läsa en sammanfattning från första dagen:

Annons

Följ sista rättegångsdagen direkt här.

Det kom att handla mycket om diverse jakttekniker och olika SMS under första dagen av den omskrivna rättegången vid Mora tingsrätt mot fem jägare från Lillhärdal och Sveg.

Någon varg har inte skjutits utan kvintetten misstänks för föreberedelse till grovt jaktbrott och greps i skogarna söder om Lillhärdal den 6 maj 2012.

Enligt männen var de inte ute för att skjuta varg. I stället var man ute för att spana efter bäver eftersom ett sällskap från Danmark skulle kom upp på bäverjakt dagen efter.

En rad SMS som skickats mellan ett par av jägarna upptog stora delar av rättegångens första dag. Åklagare Åse Schoultz lade ner stor möda på att fråga ut männen om betydelsen av de olika SMS:en.

Det SMS som kanske är närmast till att direkt peka på att de fem männen haft uppsåt är följande:

"En av vargarna var inne bakom galberget helgen och jagade älg på torrbergets mark så då är det en till som är ute på vift någonstanns. 21 kråkor blev det för mig 0 för XXXX :) skarp skytt. Måste sova nu så jag blir frisk till helgen för då kör vi"

Den jägare som skickat SMS:et förklarar det med att "då kör vi" förmodligen menas att man ska festa.

Samme jägare var också den av de fem som körde skoter i området. Han uppger att det inte går att jaga i fatt en varg i skogsterräng.

– Möjligen på en sjö eller på fjället, säger han.

Under förhöret med Anders Dunder, som är den av de fem som gått ut offentligt och pratat om åtalet, så tog han upp känslan av förvåning vid gripandet.

– Vi blev stoppade och fick besked att vi var gripna. Jag hade inga vapen med mig för vi skulle reka bäver. Mina vapen togs ifrån mig och jag fick inte ringa. En polis sa: "Låter jag dig ringa hem får jag sparken", sade Dunder.

Åklagaren Åse Schoultz tror att männen använt sig av en jaktteknik som kallas "ringning". Där jägare lite förenklat kan sägas inringar viltet.

– Det är en fördel om man har vapen också", sade jägaren som körde skotern.

Hans vapen hittades nämligen i en av de andra jägarnas bilar. Men slutstycket hade han i fickan.