Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Disciplinnämndens beslut efter skandalmatchen dröjer: "Aldrig varit i den här situationen"

Det dröjer minst en vecka innan beslut tas om hur poängen ska fördelas efter skandalmatchen mellan J Södra och ÖFK. Innan beslutet kan tas upp i disciplinnämnden ska föreningarna få chansen att uttala sig. Men det är inget enkelt fall.

Hela fotbollssverige chockades av en ensam 17-åring som i slutminuten av matchen mellan Jönköping Södra och Östersunds FK sprang in på planen och attackerade ÖFK:s målvakt Aly Keita.

När den värsta chocken lagt sig återstår arbetet med påföljder, både rättsliga och sportsliga. 17-åringen, som är hemmahörande i Södertälje, har släppts på fri fot och väntar nu på beslut om hur rättsväsendet ska behandla frågan. För ÖFK och J Södra pågår arbetet med att dels hämta sig från händelsen, dels att försöka fokusera på nästa match. Samtidigt väntar Svenska Fotbollsförbundet på en anmälan för att kunna besluta om slutresultatet av matchen.

– Det ska komma in en anmälan från Riksombudet, om den har kommit in än vet jag inte, men när den kommer ska den anmälan över till föreningarna för att de ska få yttra sig och efter det ska vi ha sammanträde, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden.

Riksombudet Per Eliasson har bland annat till uppgift att hantera matchdelegaternas rapporter och hålla kontakt med föreningarna för att säkerhetsarbetet ska fortgå på de svenska arenorna. I det här fallet ska han alltså lämna in en anmälan om det som inträffade på Stadsparksvallen den 15 augusti till förbundet. Det kan dessutom bli två ärenden, ett som handlar om säkerheten på arenan och ett som handlar om vilket resultat som ska gälla i matchen.

Det normala är att det lag vars supporter inte har orsakat att matchen avbrutits ska tilldelas 3-0-vinst. Men i det här fallet är det fortfarande oklart om 17-åringen verkligen är ett fan eller om motivet bakom attacken var något helt annat. Det kan påverka anmälan och vidare beslutet.

När anmälan kommit in till förbundet ska den alltså skickas till ÖFK och J Södra för yttrande från föreningarna. De får några dagar på sig att skicka tillbaka anmälan till förbundets disciplinnämnd som därefter ska ta beslut om hur poängen i matchen ska fördelas.

– Vi har aldrig varit i en sån här situation. Vi kommer inlämna yttrande utifrån det underlag som vi får in, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Han menar att klubbens yttrande kommer att bygga på det som står i anmälan, det vill säga informationen som samlats in från matchdelegaterna och domaren.

Kindberg säger också att det inte är upp till honom, och att han inte kan, bedöma hur Stadsparksvallen fungerar ur säkerhetssynpunkt.

– Det är en gammal arena som har dispens för att få spela allsvensk fotboll på. Det är det enda jag känner till. Det är väldigt svårt att veta, säger han och fortsätter:

– Vi har ett absolut ansvar att upprätthålla säkerheten på arenorna. Det är ett stort ansvar. Det är väldigt svårt, det är inte omöjligt om man burar in allt i en stålbur, men vi kanske inte vill ha ett sådant samhälle. Man kan inte skydda sig från enskilt tok, likt förbannat är det vi som är ansvariga.

Tror du att det kan finnas en osäkerhet bland spelarna att kliva in på planen igen?

– Som jag upplever det är det en tajt grupp, de är stabila. Jag tycker man har hanterat det här på det sättet som man kan och ska göra som grupp. Nu lägger man det här bakom sig och jag tror inte någon känner sig otrygg. De är så mogna och balanserade och man vet att det kan hända galna saker, säger Daniel Kindberg.

Beslutet om hur matchresultatet kommer att sluta beräknas komma någon gång i nästa vecka, enligt Kerstin Elserth.

Sporten har sökt Per Eliasson för kommentar.

LÄS MER:

Keita kallas till förhör efter attacken – 17-åringens motiv fortsatt dolt

17-åringen släppt – erkänner brott: "Han har berättat varför"