Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distriksköterska slår larm: Falsk läkare lurar äldre köpa ordinerade mediciner

Mannen utger sig för att vara läkare och ringer upp äldre personer till vilka han vill sälja medicin. Allt mot kontant betalning. Nu varnar distrikssköterska för den falske läkare.

Det är flera personer i länet som redan fått påringning av mannen.

Mannen uppger sig heta Mattias Eriksson och att han arbetar på medicinkliniken vid Östersunds sjukhus. Men inget kan vara mer fel.

– Jag har kollat upp med sjukhuset i Östersund och där finns ingen Mattias Eriksson på den kliniken, berättar Elin Josefsson, distrikssköterska i Bergs kommun.

Josefsson hade så sent som förra veckan en patient som kunde rapportera att mannen ringt två dagar efter varandra och att han var påstridigt. Första samtalet kom i torsdags kväll vid 22-tiden.

– Han påstår att han granskat blodprov och att han upptäckt avikande resultat och att personen måste behandlas med läkemedel från England. Den falske läkare uppger såväl produktnamn som styrka och han rekommenderar även dos, berättar Elin Josefsson.

Det finns mycket fult i den här mannens agerande. Inte nog med att han utger sig för att vara läkare, han utlovar också leverans av medicinen med bud hem till det aktuella offret.

– Men han klargör då att budet endast kan ta emot kontanter eftersom budet inte har möjlighet att ta kortbetalning, säger Josefsson.

I samband med torsdagens samtal ifrågasatte offret det sena samtalet och frågade dessutom två gånger varifrån han ringde.

– Han påstod då att han jobbade på sjukhuset i Östersund och att han just gått på sitt pass och skulle jobba fram till morgonen, berättar Josefsson.

Offret klargjorde för mannen under samtalets gång att hon redan hade såväl egen sköterska som läkare som svarade för hennes hälsa. Detta var något som mannen inte brydde sig om.

Efter samtalet slut var förstås offret väldigt uppskakad och orolig. Inte blev det bättre då den falske läkare dagen därpå, i fredags, återigen ringde upp offret. Denna gång med samma falska namn men att han nu ringde från en vårdcentral.

Nu blev offret, som trots hög ålder är fullständigt klar i huvudet, än mer orolig men tog mod till sig och hotade mannen med polisanmälan. Några fler samtal har offret inte fått ta emot sen dess.

Elin Josefsson har djupt irriterad över det som händer.

– Det är ofta äldre personer som blir uppringda, säger Elin, som vill höja ett varningens finger till alla att vara observanta på den falske läkaren.

– Släpp inte in personer på hembesök som saknar legititimation. All hemtjänstpersonal ska ha fotolegitimation med sig, säger Elin Josefsson.

Läs mer:

”Överläkaren” gav cancerbesked och erbjöd nya mediciner för 5 000 kronor – 85-åriga Anna: ”Jag blev chockad”

Polisen varnar för falska läkare och poliser

Östersunds kommun - en falsk medgångssupporter

Falsk läkare polisanmäldes aldrig