Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distriktsläkarna är utrotningshotade

Annons

Öppet brev till landstingspolitiker och ledningar i Norra sjukvårdsregionen:

Att det saknas distriktsläkare i Sverige är knappast en nyhet för någon. Upp emot var fjärde tjänst i riket är vakant, och många hälsocentraler är beroende av läkare från bemanningsföretag.

Trots alla politiska löften och stora ord om att det ska satsas på primärvården så har resultatet hittills varit magert. I Norrland är situation värre än resten av landet.

Efter införandet av vårdvalet har andelen av landstingets resurser som går till primärvården ytterligare minskat i de fyra nordligaste landstingen, det största tappet finns i Västernorrland med hela 23 procent.

Läkarföreningarna i norr är mycket bekymrade över situationen. Utvecklingen går åt fel håll. Antalet distriktsläkare fortsätter minska och medelåldern är mycket hög. Dessutom har det blivit allt svårare att bemanna upp med hyrläkare vilket gör arbetssituation ännu värre.

Läget är kritiskt framför allt i glesbygden, där det på många ställen helt saknas ordinarie läkare och snart inga vikarier går att hitta. Några exempel:

I Västernorrland är nu 53 procent av distriktsläkartjänsterna vakanta! Kostnader för läkare som hyrs via bemanningsföretag galopperar i väg, cirka 60 miljoner för 2014.

I Norrbotten är läget nästan lika dystert, det är enbart Jokkmokk och Övertorneå som har en acceptabel läkarbemanning.

I Västerbotten är fortfarande 40 procent av tjänsterna inom landstingsdriven primärvård vakanta medan de privata hälsocentralerna (sex stycken) har full bemanning.

I Jämtland var situationen rätt bra fram till maj 2013 då landstinget införde totalstopp för bemanningsföretag. Det ledde till massavhopp av ordinarie distriktsläkare i Östersund – nu är det fler hyrläkare än någonsin förr!

Vi är besvikna över personalpolitiken gällande landstingsanställda distriktsläkare i norr. Det är alldeles för få distriktsläkare under utbildning.

Det är svårt att både rekrytera och behålla doktorer i primärvården på grund av den dåliga arbetsmiljö som råder samt orimliga krav och avsaknad av tydliga mål. Tyvärr är det nu allt svårare att utbilda nya distriktsläkare då det inte finns några äldre kollegor kvar som kan handleda.

Läkarföreningarna är helt övertygade att primärvården behöver en långsiktig satsning och att uppdraget i primärvården begränsas till max 1 500 listade patienter per läkare enligt tidigare riksdagsbeslut och rekommendation från både Läkarförbundet och Arbetsmiljöverket.

Så vår öppna fråga till våra landstingpolitiker och -ledningar är: Vad gör ni åt situationen?

Nu är det hög tid att skapa en gemensam plan och satsning på primärvården för att vända utvecklingen – annars får vi rödmarkera distriktsläkare i Norrland på listan för akut utrotningshotade arter!

Sara Sehlstedt

ordförande Jämtlands Läns Läkarförening

Jonas Wallvik

ordförande Medelpads Läkarförening

BoGöran Widman

ordförande Ångermanlands Läkarförening

Nino Bracin

ordförande Västerbottens Läkarförening

Robert Svartholm

ordförande Norrbottens Läkarförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel