Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ditt fynd kan vara guld värt

Du har säkert sett det på Antikrundan. Ett loppisfynd som visar sig vara guld värt.

– Chansen är störst på ett vanligt garageloppis, säger Ronny Hopstadius som är kännare i branschen.

Vi möts i entrén till Loppisbutiken Loppis på gården i Östersund.

Kvinnan i rött är på väg ut med en tavla i ena handen och en liten pojke i den andra.

Hanna Olsson med sonen Hilding kommer från Ocke. De har precis varit inne och hämtat ut en tavla de köpt på auktionssajten Tradera via Loppis på gården i Östersund.

Någon egentlig budgivning blev det aldrig.

– Jag fick den för 60 kronor, säger Hanna.

– Tror du att det är ett klipp? frågar jag nyfiket.

– Nej, det tror jag inte. Jag får se vad jag gör med den. Om den inte passar har jag i alla fall ramen jag kan göra något av, säger Hanna.

Det är fredag eftermiddag och inne i butiken går människor runt och letar bland gamla lampskärmar, soffbord och Hötorgskonst. Några är på jakt efter fynd, andra åter letar trevliga inredningsdetaljer till sina hus och lägenheter.

Gustav Mårtensson slår in några bestick och tar betalt av en kund.

Jag frågar om det är stor efterfrågan på tavlor.

Han svarar:

– Nja, det är inte särskilt mycket. Den stora efterfrågan är på Jämtlandskonstnärer, som Primus och Kaj på Höjda som båda är populära, och så Fred Lundgren, höstmålaren från Åre, berättar han.

Gustav säger också att om det kommer in någon riktig raritet så har de oftast väldigt bra koll på det och den går då inte till försäljning i butiken utan läggs ut på någon auktionssajt.

När har det då kommit någon riktig storkonstnär? undrar jag.

Gustav:

– Rätt som det är kan det komma in någon, men det är inte de kända europeiska målarna utan ganska lokala, som Bengt Ellis till exempel. Han ger rätt bra priser.

Längst in i lagerdelen av byggnaden hittar jag ägaren Ronny Hopstadius. Han berättar att intresset för tavlor är lågt.

– Vi får in otroligt många tavlor, men det är väldigt lågt intresse. Det mesta är ju Hötorgskonst som vi inte får ut. Ramen är oftast mer värd än vad själva tavlan är.

Han visar ett tvättutrymme som är fyllt av Hötorgskonst som ingen vill ha.

– Trenden är tydligen inte att inreda med konst i dag. Det är egentligen bara Jämtlandskonstnärerna som är intressant. Men om det dyker upp något riktigt intressant har vi koll på det och vet var vi ska lägga ut tavlan för att det ska bli så nära rätt pris som det är möjligt. Det är viktigt för marknaden. Det optimala fyndet är svårt att hitta här.

Var kan man göra sitt klipp då?

– Största chansen att fynda är på ett garageloppis där man kanske inte har riktigt samma koll på alla konstnärer.

Ronny Hopstadius plockar sedan fram en tavla ur ett kassaskåp. Det är en raritet, ett verk av den kände Stellan Mörner, en av konstnärerna i den legendariska Halmstadsgruppen.

– Den här kan vi inte sälja här utan den ska gå på en auktion i Stockholm, säger Ronny.