Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsundsförvärvet får säsongens hårdaste straff: "Det var ett idiotiskt domslut"

Strömsundsbacken Nolan Kinney har fått årets längsta avstängning i svensk hockey.
Åtta matcher blev domen för slashingen mot AIK Hockey i premiären i september.
–Idiotiskt beslut , säger Roger Allberg, som rasar över strafflängden.

Annons

Nolan Kinney lämnar isen i Dunderhallen sedan han fått matchstraff i premiären mot AIK Hockey.

Nolan Kinney själv inser att ämnet är känsligt. Han vill inte orsaka mer skada än den som redan är skedd.

– Nu gäller det att vara noga med vad jag säger... alltså, jag tycker straffet är för hårt. En eller två matcher hade räckt. Åtta matcher, då ska det var en väldigt allvarlig förseelse.

Hur upplevde du själv utvisningssituationen?

– Jag gjorde en riktig dumhet och var värd att få matchstraff. Det var bra att jag fick lämna isen så att det blev lugnt mellan lagen, menar han.

– Men domaren stod i fel position och kunde inte ha sett exakt vad som hände. Dessutom, killen som fick smällen (med klubban), skrattade åt Roger (Allberg) när han åkte förbi. Sedan gjorde han mål i nästa byte och spelade hela matchen. Det gör man inte om man är allvarligt skadad.

Roger Allberg,

AIK Hockeys klubbchef Olle Östman vill inte kommentera händelsen i detalj.

– När ett beslut är taget finns det ingen anledning att kommentera mera. Däremot tycker jag att respekten mellan lagen i serien har varit väldigt bra i år. Vad gäller domarna har de nästan ett tuffare schema än oss. Det finns inte så många domare här omkring och de måste därför resa över långa sträckor och döma.

Johannes Nilsson, ordförande i disciplinkommittén för Region Norr, förklarar varför straffet blev så långt.

– Praxis för "checking mot head" är en till nio matcher. Den här typen av strafflängd förekommer ganska ofta nuförtiden och vi har också en historia i svensk hockey när det gäller huvudskador, menar Nilsson.

Nolan Kinney har alltså varit avstängd sedan den första matchen. Den 12 november är straffet avtjänat och Kinney får spela igen. Frågan är om kanadensaren kommer att förändra sitt spel för att "passa in" i svensk hockey?

– Ja, säkert. Jag kommer inte att röra någon motståndare, ha-ha!

Roger Allberg menar att hans utländska kvintett i Strömsund bedöms på ett speciellt sätt av domarna i division 2-serien.

– Helt klart. De dömer mycket hårdare mot dem och det är skandalöst. Våra stackars utlänningar blir provocerade i varje match. Inte bara av motståndarna utan faktiskt även av domarna. Jag tror att de noterar vilka våra utlänningar är och sedan har de en annan bedömningsskala mot dem.

Roger Allberg kallar det för "diskriminering".

– Det är synd att man inte har spelat in matcherna på video, så att man kan visa upp det. Men nu har vi bestämt att vi ska börja med det. Det här får inte fortgå, säger Allberg, som är mycket upprörd över hela situationen.

– Jag är jättefrustrerad Här gör vi en satsning, men det som händer är att domarna tar udden av allting. Det kvittar vad vi gör eller säger.

Allberg tar ett exempel från tisdagsmatchen mot Husum.

– Vi fick 19 tvåminutare och Husum sex. I slutet av matchen ville inte Giancarlo (Caranci) spela längre. Han var rädd att bli provocerad till slagsmål.

Husumtränaren Linus Berlin har en annan minnesbild.

– Det var ganska livat och visst var det lite fler utvisningar än vanligt, men Strömsundsspelarna blev väl griniga när de fick mål i baken

Nolan Kinney erkänner att det varit lite av en pärs att komma till svensk hockey.

– Ja, det har varit mycket tufft att anpassa sig till stora rinkar, till domarnivån och allt. Vi är en lätt måltavla för motståndare och domare. Vi pratar inte svenska och vi är utlänningar. Men det är svårt för domarna som ska ha koll på tio spelare samtidigt.

Fotnot: IFK Strömsunds fem utlänningar är Nolan Kinney, Kevin Walker, Ryan Widmar, Jacub Pejsa och Giancarlo Caranci.

Annons