Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Djävulen, jag och Jerry Lee”

MUSIK. Hon har varit gift åtta gånger, är kusin till den skandalomsusade tv-predikanten Jerry Swaggart, har spelat med Van Morrison och Carl Perkins.'Och hon är lillasyster till Jerry Lee Lewis.

På torsdagskvällen spelade Linda Gail Lewis, 61, sin och brorsans typiska 50-talsrock på Bangårdsgatan i Östersund.

Inför ett utsålt Jack Rabbit Slims körde hon ett närmare två timmar långt program med gävlebaserade The Refreshments.

– Vi gör sammanlagt 18 spelningar i Sverige den här gången, senare i vår ska jag spela i Norge, så det blir en del resande över Atlanten, konstaterar hon några timmar före showen.

I Sverige har hon spelat ett antal gånger förut, ofta tillsammans med sin bror Jerry Lee Lewis som har ett minst sagt brokigt liv bakom sig:

– Senast i november spelade jag med honom och Chuck Berry och 1973 spelade jag första gången i Sverige.

Du har spelat in skivor med både din bror och Van Morrison, som båda har rykte om sig att vara besvärliga personer?

– För mig är de inte besvärliga, för jag har vuxit upp i en snarlik miljö, men det är klart att båda är lite ovanliga som personer.

På vilket sätt?

– Båda slog igenom innan de fyllt 20 och har varit stjärnor sedan dess. De är inte vana att bli motsagda, är vana att få maten serverad och lever ett liv som inte alltid är så lätt.

I sin självbiografi ”The devil, me and Jerry Lee” beskriver hon sin uppväxt i en bok som kallades skandalös och utlämnande när den kom 1998. Delar av hennes bakgrund beskrivs också på hennes MySpace-sida:

– Jag har inte lagt upp den sidan, det har ett fan gjort och jag har inte ens koden för att logga in på den sidan eller det som finns på Facebook i mitt namn.

– Men jag tror inte heller de sidorna innehåller särskilt mycket felaktigheter. Men jag kanske ska kolla, skrattar hon.

Linda skriver och spelar en hel del eget material, men också standardlåtar som ligger nära det som brodern, Fats Domino, Johnny Cash och andra gjort:

– Det är amerikansk roots-musik – rock, rockabilly, blues och country, all den musik jag växte upp med och som ligger mig nära.

På turnén medverkar också hennes 30-åriga dotter Annie och även tillsammans med ännu en dotter har hon turnerat en del.

– Jag turnerar i stort sett året runt, men vi har olika kompmusiker i olika länder. De här killarna från Gävle har jag känt i fem år och de är duktiga.

– Nu ska jag bara fixa till håret innan vi går på ikväll, säger Linda Gail Lewis någon timme före uppträdandet.