Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djur- och kulgården får fortsatt stöd

Hästgården Djur- och kulgården i Torvalla får fortsatt bidrag från kommunen för att driva sin verksamhet.

Djur- och kulgården i Torvalla driver en slags fritidsgårdsverksamhet med hästinriktning. Bakom gården ligger föreningarna KFUM-KFUK.

Föreningarna har de senaste åren fått ett årligt bidrag från barn- och utbildningsnämnden på 165 000 kronor.

För 2014 begärde styrelsen för KFUM-KFUK i Östersund/Djur- kulgården en höjning av bidraget, till 195 000 kronor, på grund av ökade kostnader för löner, uppvärmning och övriga drift.

Nämnden beslutade i onsdags att ge samma ersättning som tidigare år, 165 000 kronor. Inställningen, enligt tjänstemannaförslaget, är att beroendet av kommunala bidrag ska minska och att verksamhetens självfinansiering ska öka.

Men på samma möte beslutade nämnden att ge gården ytterligare 24 000 kronor, från potten om mötesplatser för unga. Det berättar nämndens andre vice ordförande Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) för ÖP.

Det innebär att Djur- och kulgården totalt får 189 000 kronor.

Varje år får nämnden 700 000 kronor från kommunstyrelsen som ska användas för att stimulera och underlätta för skapandet av unga mötesplatser. Pengar som bland annat brukar gå till fritidsgårdar.

På nämndens möte fördes också en diskussion kring gården. Ordförande Björn Sandal (S) sa att det pedagogiska inslaget som fanns tidigare när gården var en 4H-gård – och förskolebarn och skolbarn gjorde besök och kunde möta och få veta mer om djur – i princip har försvunnit och att gården nu i huvudsak är en hästgård. Därför finns idén om att den möjligen ska bli kultur- och fritidsnämndens ansvar i framtiden.

Samtidigt tyckte Roland Sundström (S) att det går att väcka den pedagogiska funktionen, och att få skolorna mer involverade. Möjligen genom projektet som handlar om områdesutvecklingen av Torvalla. Han ansåg att det är viktigt att gården finns kvar. Det tyckte även Reidar Lunde (V) och Anna Magnusson (C).

I tisdags fattades också ett annat beslut som rör Djur- och kulgården. Kommunstyrelsen bestämde att gården framöver ska ägas av kommunens utförarstyrelse (teknisk förvaltning). Tidigare har fastighetsansvaret legat hos barn- och utbildningsnämnden.