Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djur självdog i ladugård efter vanvård

En jordbrukare från Örnsköldsvik hotas av fängelse för djurplågeri. Han har vanvårdat sina djur så svårt att ett stort antal självdött.

Mannen är i 50-årsåldern och drev jordbruk utanför en kommunens småorter.

Enligt åklagaren Staffan Blyberg har mannen vanvårdat sina djur på ett mycket allvarligt sätt.

Enligt åtalet har mannen "vid djurhållning av nötkreatur genom misshandel, överansträngning, vanvård eller på liknande sätt utsatt omkring ett hundratal djur för lidande". Detta ska ha skett mellan hösten 2012 och 15 mars 2013.

Djurens förvaringsutrymmen har varit högst bristfälliga; döda djur har legat kvar, vatten har strömmat ut över de döda djurkropparna, liggunderlagen har varit blöta och saknat halm, dricksvattnet har varit förorenat av gödsel.

Kort sagt var förhållandena i ladugården vidriga.

Djuren var svårt undernärda, sjuka, hade blödande sårskador och var generellt i mycket dåligt skick.

När länsstyrelsen gjorde nedslag visade det sig att 13 djur hade självdött, och veterinär tvingades avliva ytterligare tiotalet lidande djur.

Jordbrukaren, som förnekar brott, hotas nu av fängelse. Han står åtalad för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen och maxstraffet är två års fängelse.

Rättegången hölls på onsdagen i Örnsköldsvik och dom faller den 22 oktober.

Artikeln kommer från allehanda.se