Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurens rätt ska stärkas

Obligatorisk märkning och registrering av katter. Krav på att katter som rör sig fritt ska kastreras. Och det ska bli ett brott att överge tamdjur. Det är några av förslagen till ny djurskyddslag.

Annons

Det är landshövding i Värmlands län, Eva Eriksson, som lett utredningen. På torsdag ska hon presentera förslaget för landsbygdsministern Eskil Erlandsson. En av de som arbetat i utredningen är Åsa Regnander Dahl, biträdande länsveterinär vid länsstyrelsen i Jämtlands län. Hon tycker att det behövs en förändring i djurskyddslagen.

– Områden som direktiven till utredningen har pekat ut som problem har också varit ett problem. Det handlar om herrelösa djur, utnyttjande av djur, avel och vad som är djurens naturliga beteenden, säger Åsa Regnander Dahl.

Hon får inte gå in och kommentera förslagen ännu.

– Men det har varit ett spännande område att arbeta med, säger hon.

Det som rör flest människor är förslagen kring tamkatter. Det ska enligt förslaget bli obligatorisk märkning med exempelvis chips eller öronbricka samt registrering av katter. Dessutom ska katter som rör sig fritt förhindras att fortplanta sig fritt, vilket innebär krav på kastrering eller liknande.

– Hemlösa katter utgör ett stort djurskyddsproblem som också innebär stora kostnader för samhället, säger utredaren Eva Eriksson till Dagens Nyheter.

Det blir också straffbart att överge ett tamdjur. Även sexuellt umgänge med djur förbjuds uttryckligen.

Enligt en annan del av förslaget är inte alla djur lämpliga som sällskapsdjur hos privatpersoner. Det gäller exempelvis tropiska reptiler.

Förslagen rör även personer som har djur i sin yrkesverksamhet eller har djur i större omfattning. Där gäller att djur i bur eller hägn måste kunna få utföra sina naturliga beteenden. Dessutom ska kastrering utan bedövning av smågrisar fasas ut inom en treårsperiod. Det föreslås även förbud mot att använda spö för att driva på hästar.

Den som bryter mot den nya lagen kan, om brottet bedöms som grovt, ge fyra års fängelse.

– Rent generellt är det bra om vi gör förbättringar för djur och skötseln av djur, säger Lars Eriksson, polisintendent vid polisen i Östersund.

I hans arbetsuppgifter ingår bland annat att besluta om ett djur ska avlivas eller inte. Han tycker bland annat att det är bra att alla katter ska märkas och registreras.

– Då går det lätt att konstatera att katter som inte är märkta inte heller har några ägare, säger han.

Däremot är han orolig för att polisen och andra myndigheter inte ska få ökade resurser för att se till så att de nya lagarna följs.

– Det går att ifrågasätta hur övervakningen ska kunna ske. Det kommer nog innebära stora svårigheter att kunna övervaka att lagarna följs. Men jag vill samtidigt säga att jag tycker det är bra om vi kan förbättra djurhållningen, säger Lars Eriksson.