Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurrättslobbyn – makt utan verklighetsförankring

Förslaget om att förbjuda avhorning är ett utmärkt exempel på hur kombinationen av intressegrupper och EU-byråkrati ger förslag som går mot allt sunt förnuft.

De nötkreatur vi föder upp för kött och mjölk har faktiskt horn, även korna. Djur som har fått behålla dessa horn i vuxen ålder kan orsaka svåra skador på sina flockmedlemmar när de gör upp i småbråk. Kor med horn innebär även en förhöjd risk för dem som jobbar på gårdar eftersom de kan knuffas och buffa med huvudet när man hanterar dem.

Av dessa två anledningar tar man rutinmässigt bort hornen på alla djur när de är små, ett ingrepp som sker under bedövning. Inga konstigheter så långt alltså, när man håller djur gör man det mesta möjliga för att de inte ska riskera dra på sig skador.

Så enkel kan en fråga vara när man behandlar den med sunt bondförnuft. Dessvärre kan även så till synes enkla frågor krånglas till ordentligt med stora följder när de stöter på fenomen som djurrättsrörelsen och EU. Två aktörer som tillsammans lyckas riktigt bra med att gå emot allt vad förnuft heter.

Just nu sitter nämligen EU-kommissionen för det ekologiska lantbruket och diskuterar förslag till förändringar av deras regelverk. Ett av dessa förslag är just att förbjuda avhorning av kor.

Det här förlaget kom i våras men är nu åter aktuellt med tillsättningen av den kommissionär som ska ha ansvar för jordbruksfrågor. Roger Waite är den nuvarande talespersonen. Han har kommenterat frågan om avhorning på följande sätt: Tanken med ekologiskt lantbruk är att produkterna ska produceras på ett så naturligt sätt som möjligt. Därför måste vi ställa oss frågan om att ta bort hornen verkligen är naturligt.

Med all säkerhet har starka lobbyintressen varit med och tagit fram det här förslaget. Djurrättsgrupperingar är aktiva kring EU och lobbar hårt mot enskilda ledamöter för att få dem att driva rörelsens frågor. De har säkert hittat gröna parlamentariker som själva aldrig jobbat med kor men som gärna är med och försöker plocka populistiska poäng på godhet och våra kulturella uppfattningar av vad som är naturligt.

Det här är en liten fråga, och det är säkert väldigt få medborgare som bryr sig om den.

Men den är ändå värd att ta upp eftersom den är ett så bra exempel för hur galet det kan bli när intressegrupper och EU:s byråkrati samverkar och motverkar intresset för medborgarna. De som sedan tvingas leva med följderna av dumheterna. Politikerna bildar oheliga allianser med intressegrupper och föreslår sedan lagar vars följder blir helt kontraproduktiva för vad man säger sig vilja uppnå.

Om EU förbjuder avhorning av kor i det ekologiska jordbruket kommer många gårdar få stänga ner.

Det hade politikerna och djurrättsaktivisterna kunnat räkna ut själva om de överhuvudtaget baserat sina förslag på förnuft och fakta. Vilken fråga kommer de behandla så här dumt nästa gång och vilka som kommer drabbas i sin vardag av den?