Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Docenterna hyllar Yran med egen låt

Förutom att Rebecca & Fiona är klara för spelning på Storsjöyran i sommar avslöjas nu även att festivalen fått en egen låt tillägnad sig av ett av sina mest trogna band.

Annons

Storsjöyran presenterade i går ytterligare en handfull av sina bokningar inför årets upplaga av festivalen. Listan toppas av discjockeyduon Rebecca & Fiona.

– De är bland det grymmaste Sverige har i den genren. De är mäktiga med sitt ställningstagande för feminism och det går väldigt bra för dem ute i världen, säger Storsjöyrans artistansvarige, Andréa Wiktorsson.

Till Östersund kommer även Linnea Henriksson som efter bara ett år efter sin succédebut nu släppt nya albumet ”Du söker bråk, jag kräver dans”. Här pratar vi färgsprakande pastellpop med texter på svenska.

– Sist Linnea var på Yran spelade hon på P3 Session. Nu får hon blomma ut med stort band, säger Andréa.

Inte ens en vecka har gått sedan Weeping Willows gästade Östersund och spelade för en utsåld Gamla Teatern. Nu står det klart att bandet återvänder redan i sommar.

– Den bokningen var klar redan innan spelningen på Gamla Teatern, vi visste att det skulle bli stort tryck. Så det är kul att kunna erbjuda Weeping Willows till dem som inte kom in. Deras nya skiva är fantastisk och Magnus Carlssons röst är bättre än någonsin, säger Andréa.

Artisten Edda Magnason må ha prisats med Guldbagge för sina skådespelarinsatser. Men det är nog främst som musiker hon kommer att uppträda på Yran. Med sig i bagaget har hon sin nya platta som släpps lagom till sommaren.

Bakom namnet Hurula döljer sig musikern Robert Hurula som var medlem i punkbandet Masshysteri. De hade medvind i karriären tills de splittrades efter sitt andra album 2010. När Hurula nu ställer sig på en av Yrans scener i sommar, blir det bland annat med låtar från nya soloskivan ”Vi är människorna som våra föräldrar varnade oss för”.

Poplegendarerna Docenterna ligger bakom hits som ”Solglasögon”, ”Varma öl och kalla element” samt ”Utan dig”. I slutet av maj släpper bandet en ny singel som består av låtarna ”Södermalm” och ”Liv i norr” – den sistnämnda med en dedikation till självaste Storsjöyran.

– ”Liv i norr” är en present och hyllning till Yran, som är en av Sveriges äldsta och en av de allra bästa festivalerna. Där har vi dessutom spelat flest gånger av alla band. Ingen ska knäcka oss i antalet spelningar på Yran, deklarerar sångaren Joppe Pihlgrenbandets Facebook-sida.

Inom ett par veckor väntas fler artistsläpp från Yran.

Storsjöyran pågår 31 juli–2 augusti. Förutom ovanstående, gästas festivalen även bland annat av Veronica Maggio, Icona Pop, Laleh, Mavis Staples, Takida och Kartellen.