Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döda fallen kan bli världsarv

Ragunda kommun kan bli med världsarv.

Annons

Den åttonde september hålls den första bolagsstämman i Världsarv Ragundadalen AB. En process som pågått i tio år antar nu en ny skepnad.

Jamtli undersökte under tidigt 2000-tal vad som skulle kunna bli ett världsarv i länet. Det som ansågs ha potential var Döda fallen i Ragunda kommun.

– Man ansåg att fallen hade en unik kulturhistoria med naturkatastrofen och den följande rättsprocessen som pågick i nästan 200 år, säger Gun Marie Persson.

Hon är marknads- och försäljningsansvarig vid Ragundadalen Turism och berättar att världsarvsansökan varit på agendan länge.

– Vi har sett på tidigare objekt att även själva processen innan man blir godkänd ger mycket positiva effekter.

Det är Unesco, Förenta nationernas organ för utbildning, vetenskap och kultur som utfärdar världsarvsmärkningen. Sverige har varit med sedan 1985 och har numer 15 objekt som är världsarvsmärkta. Bland de svenska världsarven hittas Falu koppargruva och Hälsingegårdar i Hälsingland. Det enda objekt som har samma märkning Döda fallen strävar efter är Laponia i Lappland, en av Västeuropas sista stora vildmarker.

– Döda fallen är ett väldig vackert exempel på där natur möter människa.

Som medlemsland i Unesco ska det även strävas efter att stärka medborgarnas uppskattning av kultur- och naturarv.

– Det bidrar att vi gestaltar historien om hur Döda fallen uppkom med vårt spel om Vildhussen, men det är bara en liten del.

Döda fallen besöks varje år av cirka 45 000 besökare.

Här hittar du en lista på befintliga världsarv i världen.

Läs mer:

Döda fallet kan bli världsarv