Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsbrand i hovrätten

Hovrätten ändrar straffet för en av de åtalade i dödsbranden i Vemdalsskalet. Den unga kvinnan döms till dagsböter i stället för samhällstjänst.

Vid branden i maj 2011 dog en ung man sedan en nu 25-årig kvinna och en 26-årig man ställt en vägkon på ett bastuaggregat.

Både kvinnan och mannen som i tingsrätten fälldes för vållande till annans död överklagade till nästa rättsliga instans, hovrätten. De ville frias från ansvar för dödsfallet.

Hovrätten fastställer dock tingsrättens fällande dom helt för mannen. Kvinnan döms till dagsböter på totalt 4 000 kronor i stället för samhällstjänst. Hon bedöms i övrigt som i tingsrätten. Det innebär att hovrätten finner båda skyldiga till att ha orsakat branden.

Utgångspunkten för hovrättens prövning är att de två placerade vägkonen i plast på bastuaggregatet, att en brand startade i bastun och att branden ledde till att den unge mannen omkom. Några alternativa orsaker till branden har inte hittats.

Hovrättsdomen och tingsrättsdomen är desamma när det gäller skadeståndsdelen. Mannen och kvinnan ska gemensamt betala skadestånd till mannens dödsbo och anhöriga. Sammanlagt rör det sig om närmare 400 000 kronor.

Mannen ska också betala drygt 32 000 kronor för advokatkostnader.