Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödsolyckan arbetarnas eget fel

Vindkraftbolaget Enercon och den chef som var åtalad för arbetsmiljöbrott frias av Östersunds tingsrätt.
Den montör som dödsstörtade hade sig själv att skylla, enligt tingsrätten.

Östersunds tingsrätt är kortfattad. Varken Enercon eller chefen som hade arbetsmiljöansvar kan lastas för att en montör föll elva meter från en stege en majnatt 2011.

Åklagarens försök att visa att det fanns en koppling mellan dålig arbetsledning och dödsolyckan baseras på den utredning som Enercon lät göra, och på Arbetsmiljöverkets utsände tjänsteman som samlade in vittnesuppgifter efter olyckan.

Tingsrätten avfärdar först Arbetsmiljöverkets utredning och menar att "allvarlig kritik" kan riktas mot den. Inspektören påstås ha förvrängt svar och två av de som vittnade tog under rättegången tillbaka sina uppgifter och menade att de hade varit i chock och ville "skylla på någon".

Den som gjorde Enercons utredning hördes aldrig under rättegången. Därför tas Enercons och chefens bestridande av dessa uppgifter för goda, skriver tingsrätten.

I vittnesmålet med den åtalade chefen framkommer att internutredningens resultat kom som en obehaglig överraskning. I den pekas på stress, intern tävlingskultur samt brister i arbetsmiljö.

Utredaren hade anonyma uppgiftslämnare. Beskrivningarna av förhållandena var inget som chefen kände igen. Bolaget lämnade över utredningen till Arbetsmiljöverket eftersom man tänkte gå i svaromål.

Tingsätten anser att alla som jobbade denna natt visste vad som gällde och att de insåg riskerna. Mot bättre vetande på initiativ av den omkomne gick arbetslaget ifrån instruktionerna. Det ledde till olyckan, enligt domen.

Under rättegången kom det fram att arbetet låg tre veckor före tidsschemat.

Åklagare Åse Schoultz sa vid rättegången att hon räknade med att tingsrättens dom, oavsett utgång, skulle komma att överklagas.