Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doft varningssignal om spicemissbruk

En svag doft av aceton.
En avi om att en försändelse finns att hämta.
Två varningssignaler om att ett barn kanske fastnat i missbruk av spice.

Annons

– Jag är övertygad om att många föräldrar inte ens vet vad spice är, hur man tar det eller hur det påverkar, säger Karin Breding, kriminalinspektör på narkotikaroteln i Västra Götaland.

Antalet förgiftningsfall har ökat dramatiskt den senaste tiden med alarmerande konsekvenser.

En 22-årig man avled i förra veckan i Fagersta i en trolig spiceöverdos och en 18-åring i Alingsås dog i fredags av allt att döma av samma drog. I Gävle har flera ungdomar fått intensivvård sedan de använt spice och likadant har det varit exempelvis på Gotland, där polisen bedömer situationen som mycket allvarlig och har konstaterat att drogen finns på samtliga högstadie- och gymnasieskolor.

– Det är väldigt lättillgängligt och missbruket går allt längre ner i åldrarna, säger Karin Breding.

Så sent som i fredags kväll fick två personer i Säffle föras till sjukhus efter att ha överdoserat.

Innehållet i spice varierar med olika substanser och effekterna kan vara svåra att förutse, men för en förälder finns vissa tecken som kan skvallra om att ens barn använder spice. Man kan till exempel lukta sig till missbruket.

– Man använder aceton när man tillverkar detta och ibland finns acetonlukten kvar, säger Karin Breding, men det kan också handla om andra lukter som te, bubbelgum eller vanilj.

– Om barnen luktar på ett sätt som de inte luktar annars så är det en varningssignal.

Ett annat förebud är om barnen får avier i brevlådan till försändelser som ska hämtas ut, vilket kan vara resultatet av att man har handlat på nätet.

– Det är lätt att köpa på nätet helt anonymt och då slipper du den spärr som många kanske har att behöva uppsöka en knarkförsäljare.

Det är viktigt, säger Karin Breding, att föräldrar är närvarande även på nätet.

– I dag räcker det inte att fråga hur barnet haft det i skolan, utan också vad de gjort på nätet.