Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Doktor porr” avstängd i Norge på livstid

Den nu 44-årige läkaren dömdes 2009 till ett års fängelse och att betala 100 000 kronor i skadestånd. Han är även avstängd för alltid att arbeta som läkare i Norge.

Läkarens övergrepp skedde vid Skånland läkarecenter på Evenskjer i Norge december 2007, några månader innan han kom till Sveg. Den polisanmälan som gjordes av två kvinnor i Norge, skiljer sig inte mycket från händelseförloppet som de tre utsatta kvinnorna i Sveg vittnar om.

I april 2009 kom domen där läkaren dömdes till ett års fängelse för sina övergrepp.

Han är i dag efterlyst av de norska myndigheterna som inte lyckats få tag i läkaren som är dansk medborgare. Fallet har även väckt stor uppmärksamhet i dansk media. Där kallas han för ”doktor porr” eftersom det framgår i åtalet mot honom i Norge att han visade porrfilm för en kvinnlig patient som sökte hjälp för bihåleinflammation samtidigt som han förgrep sig på henne. Norsk polis hittade också porr i läkarens dator.

Enligt polis i Norge är han skriven på en adress i Århus i Danmark. Danska tidningen Ekstrabladet har talat med en kvinna som bor där.

– Jag vill inte säga hur min relation är till honom, men jag känner honom väl, och jag ska be honom att ringa dig, svarade kvinnan när reporten ringde dit.

Sedan dess har tidningen inte fått tag på henne och läkaren har inte hört av sig. Läkaren kommer ursprungligen från ett land i mellanöstern.

– Jag misstänker att det är rasistiska motiv som gör att två patienter gå till domstol mot mig, och hittar på sådana berättelser, sa läkaren till tidningen Harstad Tidende strax efter rättegången.

I Sverige valde polisen och socialstyrelsen att lägga ner ärendet vilket innebar att läkaren varken åtalades eller prickades, trots anmälningarna mot honom.

Efter att ha läst igenom förundersökningen kan man konstatera att det inte genomförts något polisförhör, varken med läkaren eller ansvarig chef på hälsocentralen i Sveg. Orsaken sägs vara att polisen inte kunnat nå läkaren för förhör och polisutredningen lades ner april 2010.

Även de anmälningar som gjordes till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) avslutades med att läkaren klarade sig undan. Orsaken var även där att myndigheten inte kunde få tag i honom.

HSAN hänvisade till att frågan om disciplinpåföljd endast kan prövas om läkaren hade underrättats om händelsen inom två år efter förseelsen. HSAN beslutade att lägga ner ärendet i juli 2010.

Även om han är försvunnen har han fortfarande kvar sin danska läkarlegitimation och kan arbeta i andra länder. Det senaste livstecknet från läkaren på nätet är från 11 april 2011 på en jobbsida där han sökte arbete i Oman.