Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doktorand: Tjuvjakt är en form av civil olydnad

Jägare som radikaliserats på grund av bristande inflytande bedriver olovlig jakt som en form av civil olydnad. Det menar Erica von Essen i sin doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Annons

Den svenska jägarkåren har till stor del utestängts från den beslutsprocess som lett fram till dagens rovdjursförvaltning, menar Erica von Essen. Utifrån djupintervjuer med jägare runt om i landet beskriver hon i sin avhandling bakgrunden till dagens olovliga rovdjursjakt och i vilken mån den kan ses som civil olydnad.

– Att se en jakt som tycks bedrivas enligt mottot "skjut, gräv och tig" i svensk glesbygd som en form av civil olydnad kan låta provocerande för en del. När jag granskade samspelet mellan jägare och svenska myndigheter blev det dock tydligt att den illegala rovdjursjakten är en politiskt motiverad markering. Budskapet är att jägarna har berövats sina medborgerliga rättigheter i den lagstiftande processen.

När jägarkåren väl fått komma till tals i olika forum har villkoren för samtalen upplevts som snäva, byråkratiska och i värsta fall meningslösa. I synnerhet kring frågan om vargjakten.

– De allra flesta jägare jag har intervjuat menar att det visst finns plats för vargen i Sverige, men att rovdjurspolitiken i så fall måste förändras, säger Erica von Essen.

I avhandlingen sägs att jägarkåren är kluven i frågan kring olovlig jakt. Jägare som illegalt skjuter varg kan i övrigt vara högst laglydiga individer.

– Jag har mött en vilja att ta avstånd från illegal jakt hos jägare som upplever att de redan är hårt påpassade av samhället och som sett att felsteg lätt blir förstärkta i offentligheten. Samtidigt kan de välkomna att själva budskapet når fram till allmänheten och förvaltningen: att den här jakten sker idag och att den kommer att öka om det inte blir en politisk förändring.

Den illegala rovdjursjakten kan ses som en radikalisering, ett uttryck för motstånd som signalerar ett utträde från den politiska debatten. För att komma till rätta med det blockerade diskussionsklimatet krävs en förändringsprocess med plats för kritik och möjligheterna kring en medborgardialog bör utforskas, enligt Erica von Essen.