Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dokument från vikingatiden upptäckt i Östersund

/
  • Bokbindaren Georg Hansson på Landsarkivet i Östersund lösgör, med försiktig hand, Jämtlands äldsta dokument.
  • Ny forskning har daterat pergamentsbladet i kalvskinn till mellan år 1070 och 1090.

Ny forskning har visat att Jämtlands äldsta bevarade dokument i själva verket äldre än man tidigare trott. Nu pågår arbetet med att frigöra pergamentsbladet för att kunna läsa det i sin helhet.

Annons

På landsarkivet i Östersund finns länets äldsta dokument bevarat. Länge trodde man att dokumentet var från 1100-talet. Men för två veckor sedan tog den engelske medeltidsforskaren Michael Gullik en närmare titt på pergamentsbladet och kom fram till att det är aningen äldre, troligen mellan år 1070 till 1090.

Dokumentet, ett pergamentsblad i kalvskinn med fyra sidor handskriven text på, har använts som bokomslag på Ovikens kyrkoräkenskaper från 1594. Att återanvända slitstarka bokomslag på detta sätt var vanligt förr och pergamentsbladet är fastsytt i kyrkboken med papper limmat över.

Nu är det upp till bokbindaren Georg Hansson att med stadig hand sprätta loss dokumentet så att det kan läsas i sin helhet.

– Ja, det är lite pilligt. Jag använder skalpell och spatel, man är lite som en kirurg.

Genom att försiktigt fukta pergamentsbladet mellan ett slags textilmaterial, fliselin, lösgörs dokumentet från det limmade pappret. En process som väntas ta flera dagar.

När dokumentet väl är lösgjort ska det fotograferas och registreras så att forskare i England och USA kan ta del av den katolska mässtexten på latin.

– Det är fascinerande att det finns bevarat, det är snart 1000 år gammalt, säger Georg Hansson.

Läs även:

Gudfast förfader reste Frösöstenen

Med inblick i de äldsta skrifterna

Här kan du spana efter den tid som flytt