Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokumentärfilm av Frösöbo visas i SVT

Frösöbon Anders Gustafssons är mannen bakom dokumentären "Tommie Haglund – Själens musik".

I den 59 minuter långa filmen skildras den halländske tonsättaren och vännen Tommie Haglund.

För fem år sedan påbörjades arbetet med dokumentären då Anders befarade att hans vän inte skulle överleva sitt kritiska hälsotillstånd.

– Jag ville att folk skulle få lära känna Tommie och få smaka på hans fantastiska musik och tankarna kring den.

Anders Gustafsson hade, tidigt i skapandeprocessen, satt upp målet att få filmen visad i SVT och i julas fick han beskedet att de ville ha den.

Nu är det snart dags. På lördag visas dokumentären på bästa sändningstid.

– Det känns såklart väldigt roligt. Häromdagen kollade jag tv-tablån och då insåg jag att det var verklighet. Det är en smal genre av film som ligger under "Musik Special-tablån" och den passar verkligen in i ramen för musikdokumentärer.

Kontraktet med SVT innebär att dokumentären får sändas vid sex tillfällen under sammanlagt tre år. Dessutom kommer den att finnas tillgänglig på SVT Play.

Är det här något du kommer att bli rik på nu?

– Nej, verkligen inte. Köpesumman från SVT var till en början ganska låg, men jag fick upp priset en del med hjälp av en kontakt i Stockholm. Men ekonomiskt ett betyder det här ingenting, det är mer ett erkännande att få den visad.

Per Möller, också filmare från länet, har satt sin prägel på filmen genom sin insats som A-foto och bollplank.

Läs också ”Ny film dokumenterar Tommie Haglunds liv”.