Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom i Refugioaffären överklagas

I samband med den så kallade Refugioaffären i höstas vägrade Krokoms kommun att lämna ut interna mejl till Östersunds-Postens reporter.

Annons

Efter att ett internt kommunmejl läckt ut och avslöjat Refugiochefens försök förmedla två flyktingbarn som svart arbetskraft, begärde ÖP ut logglistan över alla mejl som skickats i samband med händelsen.

Vid en närmare granskning av listan fann ÖP att det står klart att mejl som är centrala för att förstå vad som pågår inom Refugio har raderats. Logglistan har även rensats på all e-post som skickats internt inom kommunen.

Ytterligare försök att få ut mejlväxling mellan namngivna personer inom kommunen har resulterat i ett skriftligt avslag från socialchefen Ulf Norring, där han skriver att allmänheten inte har någon insynsrätt i kommunens interna mejlväxling.

När Krokoms kommun valde att inte lämna ut logglistan anmälde ÖP detta till kammarrätten i Sundsvall då tidningen ansåg kommunens agerande vara ett brott mot offentlighetsprincipen.

Kammarrätten går nu i sin dom helt på Östersunds-Postens linje och skriver att den begärda fullständiga logglistan ska lämnas ut. Målet återförvisas därför till kommunen för vidare handläggning.

Men Krokoms kommun kontrar med att de kommer att överklaga domen eftersom kommunen menar att det inte är möjligt att verkställa en begäran om logguppgifter som inte finns.

– Vi har ingen logglista över interna mejl och är inte heller skyldiga att ha en sådan. Då är det inte heller möjligt för oss att lämna ut en logglista över interna mejl. Vi kommer att överklaga den här domen eftersom det inte är möjligt att verkställa en begäran om logguppgifter som inte finns, säger Ola Skyllbäck, kommunchef i Krokoms kommun.

Annons