Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd efter hotbreven

Länsbon skickade hotbrev till bland annat en politiker och till journalister.

I flera av breven låg avklippta möss.

Nu har mannen fått sin dom.

Länsbon har skickat hotbrev till totalt 10 personer i Östersund och Umeå under drygt ett års tid. Han har bland annat skickat en halv död mus till den lokala vänsterpolitikern Nisse Sandqvist. Flest hotbrev skickade mannen till en journalist på Länstidningen i Östersund. Han skickade även hot till en journalist på ÖP.

Länsbon, en man i 25-årsåldern från Strömsunds kommun, erkände allt under rättegången som ägde rum i Östersunds tingsrätt i februari.

Han har nu dömts för olaga förföljelse, 11 fall av olaga hot, fyra fall av ofredande och ett fall av förgripelse mot tjänsteman.

Påföljden blir skyddstillsyn och fängelse i en månad. Under sin skyddstillsyn ska länsbon genomgå behandling för psykiska besvär och alkoholmissbruk. Han döms också att betala skadestånd till de drabbade, en summa på totalt 64 000 kronor.

Det är utrett att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Men tingsrätten bedömer att han har behov av psykiatrisk behandling. Brottens straffvärde talar för att länsbon ska dömas till fängelse. Men tingsrätten anser att ett fängelsestraff skulle ha negativ effekt på mannens anpassning till samhället.

Tingsrätten anser att skyddstillsyn är den påföljd som bäst kan hålla mannen borta från fortsatt brottslig verksamhet. Men att straffvärdet är sådant att skyddstillsynen ska förenas med ett kortare fängelsestraff.