Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för hot mot Hanna Wagenius

I somras fick CUF:s ordförande Hanna Wagenius, bördig från Härjedalen, ett dödshot via telefon. "Hej din lilla landsförrädare. Jag ska hitta dig och döda dig, sa en okänd man i telefonen".

I veckan kom domen mot mannen som ringde.

Den 18-årige mannen dömdes i torsdags av Solna tingsrätt till 40 timmars samhällstjänst för hotet och för två fall av misshandel mot en anhörig, det skriver Aftonbladet. Han ska också betala ett skadestånd på 5000 kronor till Hanna Wagenius, född i Bruksvallarna.

– Det känns otroligt skönt att det här är över, säger Hanna Wagenius till Aftonbladet.

Mannen kallade henne för landsförrädare och hotade att döda henne. Han har tidigare sagt till Aftonbladet att han menade det hela som ett skämt och att han var i ett upprört tillstånd när han ringde. Men för Hanna Wagenius var det ingen trevlig upplevelse.

– Det var extremt obehagligt. Eftersom han inledde med landsförrädare tror jag att det beror på min politiska ståndpunkt, vi hade en stor debatt i somras om fri invandring i partiet, säger hon.

18-åringen var tidigare medlem i SDU, Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Hanna Wagenius ska träffa mannen för medling, ett samtal där de tillsammans med en handledare samtalar om brottet som 18-åringen begick.

– Jag tror att det kan vara en bra idé. Man har ju i rättssalen ingen möjlighet att fråga hur han tänkte, men jag tror att det finns en poäng att samtala efteråt. Dels för den dömda som får ett ansikte på personen som man hotat, men också för mig, som får se att den som hotat också är en människa, säger Hanna Wagenius till Aftonbladet