Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd i kroghärvan döms för nya brott

En 37-åring från Östersund man som dömdes för brott i den så kallade kroghärvan döms nu för häleri.

Mannen hade i en buss verktyg och maskiner som stulits vid inbrott i Odenskog.

Inbrotten skedde för ganska precis två år sedan.

Två företag i Odenskog blev av med handverktyg, rondeller, svetsmaskiner och en väggsåg bland annat. Sammanlagt var utrustningen värd 400 000 kronor, enligt företagen.

I oktober 2012 återfanns maskinerna och verktygen i en buss som tillhör 37-åringen.

Mannen har uppgett han lånat ut bussen till en bekant som han inte törs namnge. Verktygen var inte 37-åringens utan det var bekantingens, säger han vidare.

Föremålen hade dessförinnan förvarats i 37-åringens förråd.

Tingsrätten tror inte på den versionen utan anser det klarlagt att det är 37-åringen som förfogat över stöldgodset. Han har därmed gjort sig skyldig till häleri.

37-åringen har en dom på sig sedan 2010 som gällde stöld och försök till stöld. Då dömdes han till villkorlig dom och dagsböter.

Senare, i juni 2013, dömdes mannen för medhjälp till grovt bokföringsbrott samt medhjälp till skattebrott i den så kallade kroghärvan. Detta skulle eventuellt kunna leda till straffskärpning när det gäller häleribrottet, men tingsrätten fäster vikt vid att det häleribrottet skedde före den senaste domen.

Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar. Han ska stå för en del av advokatkostnaderna med närmare 13 000 kronor av den totala kostnaden på 31 800 kronor.