Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömde SD-politikern drar sig ur val

Ledningen för länets Sverigedemokrater kallas till krismöte efter att en av partiets kandidater i höstens kommunalval har dömts för rattfylla och vapenbrott.

SD-politikern var nyligen invald i den lokala partistyrelsen och en av partiets kandidater till kommunfullmäktige när han blev dömd för grov rattfylla och vapenbrott i veckan.

Partiordföranden i mannens distrikt har tidigare sagt att han vill avvakta domen innan han uttalar sig om politikerns möjligheter att kunna fortsätta representera Sverigedemokraterna i Jämtland.

När ÖP på onsdagen gav honom beskedet att politikern nu har blivit fälld för tre av de fyra brott han misstänktes för mottogs beskedet med en tung suck.

– Man ska aldrig dricka när man kör bil och om man gör det när man är politiker har man inte tänkt sig för över huvud taget, oavsett vilket parti man tillhör, säger han.

Vad får det här för konsekvenser för hans position i partiet och kandidatur till fullmäktige?

– Vi måste givetvis prata inom partiet hur vi ska hantera det här, men min personliga åsikt är att det inte finns något försvar för det han har gjort, säger ordföranden i politikerns partidistrikt.  

Brotten som politikern blev fälld för är grovt rattfylleri, innehav av en revolver utan tillstånd och brott mot knivlagen. Straffet som utdömts är villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.

Senare på onsdagskvällen stod det klart att den dömde politikern drar sig ur valet. Enligt SD:s lokala ordförande väljer den dömde politikern att stryka sig själv från listan på eget initiativ.