Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen om Långforsen överklagad

Domen som gav Jämtkraft rätt att behålla kraftverket i Långforsen har överklagats. Kammarkollegiet ifrågasätter domstolens syn på vad som egentligen skulle prövas.

Att Kammarkollegiet skulle överklaga Mark- och miljödomstolens dom om Långforsen var väntat. Överklagan kom redan dagen efter domen.

Ett av domstolens argument för att säga nej till ansökan om att dra tillbaka Jämtkrafts tillstånd, var att dammen och anläggningen redan var så förfallen att Sverige inte bryter mot EU:s vattendirektiv. Vattendirektivet handlar om "god ekologisk status" och en av åtgärderna för att Nedre Långan ska få sådan status är att vandringshinder rivs.

Med andra ord - dammen i Långforsen.

Kammarkollegiet vill att nästa instans, Miljööverdomstolen, prövar om det är tillståndet från 1918 som ska testas mot EU eller om det är dammen i befintligt skick.

"Kammarkollegiets talan utgår ifrån att det är tillståndet från 1918 som innebär hinder att klara gynnsam bevarandestatus och god ekologisk status", står det i överklagan.

"Hovrätten behöver klargöra vad som ska utgöra ett så kallat "nollalternativ"...", fortsätter Kammarkollegiet.

Förutom denna invändning argumenterar kollegiet också mot domen i de prövningar där ansökan avslogs på punkt efter punkt.