Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen samtidigt en framgång för rennäringen

Trots att vindkraftsutbyggnaden får genomföras är hovrättens dom samtidigt som en stor framgång för rennäringen. Det anser samernas anlitade advokat Camilla Wikland, Göteborg, som menar att domen visar att renskötseln påverkas negativt av vindkraften.

– Därför kommer den här domen att få mycket stor betydelse för bedömningen av kommande vindkraftssatsningar. Kraftbolagen kommer att tvingas välja sina områden med större omsorg än i dag. Med den här domen, som så tydligt visar att renskötseln bevisligen störs, blir det möjligt att kunna stoppa vindkraftsetableringar i känsliga områden, säger hon.

Det är alltså de principiella ställningstagandena i domen som Camilla Wikland framhåller och vill beteckna som en klar framgång trots att miljödomstolens tillstånd för antalet vindsnurror inom de berörda områdena inte ändrades.

– Att särskilda hänsyn måste tas för det uppsamlingsområde som finns i området Björkhöjden-Björkvattnet är särskilt viktigt. Att det området ska skyddas är en stor framgång, anser hon.

I samtliga tre domar, som förutom Björkhöjden – Björkvattnet även avser områdens Ögonfägnaden och Bodhögarna, tvingas kraftbolagen dessutom kompensera samerna för förlorade flyttleder.

– Kraftbolagen åläggs att ekonomiskt svara för bland annat stödutfordring och rentransporter med lastbil. Det är också en viktig markering, tycker Camilla Wikland.

Att miljödomstolen i Östersund i sin tidigare dom redan reducerat antalet planerade vindkraftverk inom området Björkhöjden – Björkvattnet ser hon också som en viktig markering till renskötselns fördel.

– Eftersom vindkraftens intressen är så starka var det bra att miljödomstolen vågade sticka ut och begränsa antalet vindkraftverk i det området, tycker hon.

Mark- och miljööverdomstolens dom innebär att miljödomstolens tidigare dom om antalet vindkraftverk i de tre berörda områdena står fast och inte kan överklagas vidare.