Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dominique, Hoffsten, Allan och Berglund

Östersunds musikscen fortsätter att bubbla av musikaliska besök och nu släpper Jazz i Jemtland sitt vårprogram.

Föreningen blev snöpligt snuvad på en spelning med Gunhild Carling i höstas, då tonvikten låg åt storband och crooners. Vårens spelningar bjuder på flera veteraner med hög integritet.

Man håller fast vid spelningar på Movits, men fortsätter både med Jazzåspis på lördagseftermiddagar, samt spelningar utanför stan. Denna gång både i Sunne kyrka och i Funäsdalen. Dessutom en spännande variant i Pingstkyrkan.

Tre av konserterna står ut särskilt - Louise Hoffsten, syskonparet Monica Dominique och Palle Danielsson, samt combon "New York tur och retur" med både Jan Allan och hemmasonen Dan Berglund.

Här är programmet i kronologisk ordning:

• Torsdag 6 februari 19.30 Movitz (GIII) "Steve Future Blues Band" som spelar svettig bluesrock med frontmannen Future på gitarr och munspel. Gruppen har rykte om sig att vara ett utmärkt liveband, han påstås ha lyft taket på Fasching och får här hjälp av lokala musikerna Wisfeldt och Fröling.

• Lördag 15 februari 14.00 Movitz Lounge "JazzåSpis" med Olle Hemmingsons Kvartett. En nybildad sammansättning med lokala musiker som utlovar lättsmält swing och referenser till Django kompletterat med både banjo och trombon.

• Fredag 28 februari 19.00 Sunne kyrka "Togetherness" med Monica Dominique, piano och Palle Danielsson, kontrabas. Syskonparet är var för sig institutioner i svenskt musikliv och för två år sedan gav de ut en gemensam skiva som fick toppbetyg i både DN och SvD. Spelningen här utgår från skivan, men kompletteras med annan jazz de gillar att utveckla.

Monica Dominique började som fyraårig boogie-woogiepianist i Barnens Brevlåda och har belönats för sitt sätt att öppna jazzen för nya lyssnare. Häromåret medverkade hon i "Stjärnorna på slottet", musikaliskt har hon hunnit med det mesta.

Palle Danielsson är en världsbasist som spelat med allt från Bill Evans och Keith Jarrett till Charles Lloyd och Peter Erskine.

• Torsdag 6 mars 19.30 Movitz "Pierre Swärd Organ Jazz'n Soul Group" en trio vars förebilder 1950- och 1960 talets Jimmy McGriff, Jimmy Smith och Jack McDuff. Men de kommer också att spela musik av Carmichael, Coltrane, Kirk, Wes Montgomery och Kool & The Gang (!).

Lördag 15 mars 14.00 Movitz Lounge "JazzåSpis" med Tony Backlunds Jazztrio som innefattar Camilla Göransson Norrby på sång och Per Fröling på elbas. De utlovar både jazzstandards och Tony egna kompositioner.

• Onsdag 26 mars 19.00 Fjällmuseet, Funäsdalen

• Torsdag 27 mars 19.30 Pingstkyrkan Östersund

"New York tur och retur" är en konsert som cirklar kring Leif Olssons skiva med samma namn som han släppte november 2008. Nu har han samlat en mycket spännande grupp av musiker omkring sig och spelar på två oväntade platser.

Förutom Leif själv på sax ingår Jan Allan, trumpet, Ida Sand, piano, sång, Dan Berglund, kontrabas, Lars Ericsson, gitarr, bas, Tomas Nykvist, trummor, samt stråkkvartetten Archi Jamt med Bengt-Eric Norlén, violin, Anneli Rydh, violin, Peter Roos, viola och Katarina Åhlén, cello. Spännande är bara förnamnet.

• Lördag 5 april 14.00 Movitz Lounge "JazzåSpis" med musikelever från Palmcrantz under ledning av läraren Björn Scharin lärare på Palmcrantzskolan har samlat ihop ett gäng musikstuderande med stöd av Lasse Forsberg på trummor, Hans Lundhag kontrabas och Björn på gitarr.

• Torsdag 10 april 19.30 Movitz "Sören Rydgren Kvartett" som utlovar röjarswing med dragspel i fokus och dessutom gästas av exjämten Rickard Sandström på gitarr.

• Lördag 26 april 19.30 Pingstkyrkan "Louise Hoffsten med Republiken Big Band", sångerskan behöver egentligen ingen introduktion, i hyllan har hon Grammisar, Rockbjörnar och andra utmärkelser i rader, hon har spelat för Bob Dylan och Bryan Ferry och behärskar de flesta stilar. En fullfjädrad musiker och artist. Bakom sig får hon stöd av regionens stolthet i blåsarbranschen.

• Torsdag 5 maj 14.00 Movitz Lounge "JazzåSpis" med Garagebandet avslutar våren med en spelning i den lokal som de nästan sprängde sist de gjorde en lördagsspelning. Ren gladjazz som höjer humöret på den publik som älskar dem.