Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för bristfällig snöskottning

I februari 2012 fick två göteborgare is över sig när det rasade från ett tak i centrala Östersund. De fick flera skador och drabbades båda av lättare hjärnskakning. Efter tingsrättens dom ska fastighetsbolaget nu betala företagsbot och skadestånd.

En man och en kvinna gick på gatan i centrala Östersund när de plötsligt hörde ett ljud ovanifrån. Kvinnan hann få upp sin vänstra hand som skydd men mannen var helt oförbered. Båda två träffades av is som föll från taket på en fastighet.

Kvinnan fick en sårskada på sitt vänstra ringfinger samt en lättare hjärnskakning. Mannen fick flera tandskador och drabbades av en lättare hjärnskakning. Taket som isen rasade från hade inte skottats och det fanns inte några avspärrningar på trottoaren nedanför.

Östersunds tingsrätt anser att gatan borde ha spärrats av med tanke på att det var töväder och mycket snö på taket. Fastighetsbolaget anses ha brustit i sina kontroller och tingsrätten slår fast att bolaget är skyldig till vållande av kroppsskada. Ett skadestånd på 10 300 kronor ska utbetalas till kvinnan samt 2 100 kronor till mannen.

Eftersom fastställda rutiner för snöröjning saknades anser tingsrätten att fastighetsbolaget inte gjort vad som krävs för att förebygga olyckan. Därför ska de också betala en företagsbot på 25 000 kronor.

Fastighetsbolaget ska även betala igen kostnaden för sitt eget försvar på 7 756 kronor.