Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms för hot med fejkpistol och våld mot tjänsteman

Tre män knackade på hemma hos en man i Östersund. När mannen öppnade dörren fick han en pistolattrapp riktad mot halsen. Nu dömer tingsrätten i Östersund 25-åringen som bar fejkvapnet för olaga hot.

Annons

25-åringen har uppgett att han tillsammans med 20-åringen och 33-åringen skulle hälsa på en kompis, men att de råkade knacka på fel dörr. 25-åringen tog fram pistolattrappen för att skämta men uppger att han fick panik när det var fel kille. Mannen som hotades har uppgett att han trodde att han skulle bli rånad, men han kände igen 20-åringen och började prata med honom. 25-åringen stoppade undan pistolen och efter en stund ska de ha gått till nästa dörr, som enligt männen också var fel ställe. Tingsrätten bedömer att den hotade mannens berättelse är mest trovärdig. I domen står det att det är mycket allvarligt att på nära håll hota någon med vad som framstår som ett skjutvapen. 25-åringen döms därför för olaga hot.

Han döms också för våld och hot mot tjänsteman för att vid ett annat tillfälle ha slagit en polisman och tagit stryptag på honom när han försökte att avbryta ett slagsmål som 25-åringen var inblandad i. Polisen ska ha dragit sin batong och utdelat några slag för att sen plocka in 25-åringen i polisbilen. Väl i polisbilen ska 25-åringen ha sagt till polisen att han ska "plocka" honom när han kommer ut.

Även 33-åringen döms för hot mot tjänsteman efter ett krogbråk i Östersund. Han har även gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott.

25-åringen är flitigt återkommande i belastningsregistret. Han döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan på ett behandlingshem med alkohol och drogförbud. Dessutom ska han betala skadestånd på 10 000 kronor plus ränta till mannen som han hotade med en fejkpistol, samt 500 kronor plus ränta till polisen som han slog.

33-åringen döms till 80 dagsböter å 50 kronor.