Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till fängelse för att ha skjutit man fyra gånger

Den man som sköt en annan man fyra gånger i huvudet med en kolsyrepistol, dömdes i februari i år till tio månaders fängelse.

Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom.

Det var i mitten av januari i år som polisen fick larm om att en man hade misshandlats i ett garage i Strömsund av en annan man i 40-årsåldern.

Den misshandlade mannen uppsökte sjukhus men ville först inte berätta vad som hänt. När mannen i 40-årsåldern greps, erkände han däremot att han skjutit den andre i huvudet med en kolsyrepistol.

Enligt åklagaren skulle mannen vid bråket ha försökt att tvinga till sig 100 000 kronor av offret. Han åtalades därför för försök till rån, alternativt försök till grov utpressning eller grov misshandel.

Östersunds tingsrätt ansåg dock att det inte gick att bevisa något rånförsök, eftersom det kunde finnas andra förklaringar till bråket. Han dömdes därför till tio månaders fängelse för misshandel.

Den dömde mannen överklagade domen till Hovrätten för nedre Norrland. Han yrkade då på att han i stället skulle dömas till villkorlig dom och samhällstjänst, alternativt ett betydligt kortare fängelsestraff.

En enig hovrätt delar dock tingsrättens uppfattning att misshandeln varit mycket allvarlig och att straffvärdet uppgår till tio månaders fängelse.

Rätten konstaterar också att det krävs alldeles särskilda skäl för att villkorlig dom och samhällstjänst ska kunna komma ifråga. Det som framkommit om mannens personliga förhållanden, utgör heller inte skäl att frångå en fängelsepåföljd.

Enligt domen ska mannen också ge 32 500 kronor i skadestånd till offret.