Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till rättspsykiatrisk vård för mordbrand i Östersund

Ett trettiotal personer blev hemlösa efter den anlagda branden på Eriksbergsvägen i mitten av april. Nu dömer tingsrätten i Östersund en 24-årig man, som tände på sin soffa, till rättspsykiatrisk vård.

Mannen erkände vid ett första polisförhör att han avsiktligen tände på soffan i lägenheten. Men vid rättegången har 24-åringen sagt att han var chockad och därför lämnade felaktiga uppgifter. Han hävdade i stället att branden var en olyckshändelse, att han tappade en tändare i sin soffa.

Östersunds tingsrätt köper inte mannens ändrade version utan finner det ställt utom rimligt tvivel att mannen uppsåtligt har anlagt branden genom att tända eld på sin soffa. Tingsrätten anser att det måste ha varit uppenbart för mannen att branden skulle framkalla fara för andras liv eftersom det var i ett flerbostadshus. Han fälls därför för mordbrand. Mannen fälls också för olaga hot och övergrepp i rättssak, två brott som han erkänner. Han ska betala skadestånd på 17 000 kronor plus ränta till tre personer samt 500 kronor till brottsofferfonden.

24-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och enligt den ska han ha anlagt branden när han var under påverkan av en allvarlig psykisk störning. En störning som han fortfarande lider av. Därför döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning vilket innebär att förvaltningsrätten, i stället för ansvarig läkare, måste pröva permissioner och eventuell utskrivning.

De flesta hyresgästerna kunde flytta tillbaka ganska omgående men det är fortfarande en trappuppgång med runt tolv lägenheter som måste totalrenoveras.

Läs mer:

30-talet hemlösa efter branden

Ny brand på Eriksbergsvägen

Oro bland grannar efter ännu en brand