Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till samhällstjänst för Guldfyndsrånet

20-åringen som rånade Guldfynd i somras döms till samhällstjänst i 200 timmar.
Tingsrätten menar att 20-åringen behöver viss övervakning, och att samhällstjänst är rätt påföljd för honom.

Rätten finner det klarlagt att mannen är skyldig till rån mot Guldfynd i centrala Östersund.

Den personal och de kunder, däribland ett litet barn, som var inne i butiken vid rånet ska 20-åringen betala skadestånd till. Sammanlagt rör det sig om 57 000 kronor som ska fördelas på sju personer. Företaget Iduna AB som äger Guldfynd ska mannen betala drygt 41 000 kronor till.

Med andra ord har mannen dragit på sig skulder på närmare 100 000 kronor och ett straff som motsvaras av ett års fängelse för det brott vars motiv var att skaffa pengar till hans familj.

Mannen hade inte fyllt 20 år när han 12 juni i år gick in på guldbutiken på Prästgatan. Där inne fanns två kvinnor som är anställda i butiken och tre kvinnor, varav en också hade sin dotter i förskoleåldern med sig, som var kunder. I ett rum intill satt kvinnan som är butikschef. Alla fick se hur mannen drog upp ett vapen, som senare skulle visa sig vara en attrapp, och hur han högg sönder en monter med en yxa och slet åt sig smycken.

Butikschefen följde förloppet via övervakningskamera på sitt rum.

Alla övriga bland kunder och personal flydde till källaren där de väntade en lång stund innan någon kom och hämtade dem.

Rånet var över på några minuter, men det betyder inte att det inte var en mycket skrämmande händelse för samtliga målsägande, enligt tingsrätten som beslutar att skadestånd ska betalas till samtliga.

Däremot har det snabba händelseförloppet betydelse för hur tungt straff mannen ska dömas till. Samtidigt hade mannen planerat rånet och köpt saker som han använda vid och efter rånet. Att mannen inte riktade vapen mot direkt mot någon är förmildrande, enligt tingsrätten. Det är även förmildrande att rånare inte med sade något till någon.

Vid rättegången erkände mannen rånet och uttryckte ånger över det han gjort.

Bakgrund: http://www.op.se/blaljus/brott/direktrapportering-fran-rattegangen-i-guldranet