Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Domskälen gör mig glad"

Älvräddarnas ordförande Christer Borg som förlorade första omgången om Långforsen säger att utfallet var väntat.
– Domskälen gör mig glad. Det är så konstiga resonemang så det finns en öppning i nästa instans.

Det var på Älvräddarnas initiativ som Kammarkollegiet ansökte om att Jämtkrafts tillstånd från 1918 skulle återkallas. Christer Borg säger att han inte är så hemskt besviken, utfallet var väntat. Men han tycker sig se att det blir match när domen överklagas till Miljööverdomstolen.

Det argument som han menar är domstolens konstiga, är det som handlar om att man ska betrakta Långforsen som den ser ut i dag, med halvt utriven damm och fritt fram för fisken. Alltså dagens situation och inte det som skulle råda om tillståndet från 1918 följdes fullt ut.

– Det är absurt. I nästa mål där Jämtkraft ansöker om att få bygga upp allt igen ska man ju pröva det mot tillståndet och inte mot verkligheten. Det blir ett juridiskt omöjligt resonemang.

Christer Borg tror att hela processen kring Långforsen trots "öppningen" kommer att sluta med att Jämtkraft får behålla sitt tillstånd också i nästa instans, med motiveringen att länsstyrelsen inte har skött tillsynen ordentligt genom åren. Också ansökan om att få sätta i gång produktionen igen också kommer att nekas när Miljööverdomstolen får ta över.

– Jag tror att det blir nej i bägge målen i Miljööverdomstolen. Då får länsstyrelsen tillbaka allt och får göra en korrekt tillsyn. Då kommer länsstyrelsen att konstatera att dammen inte har någon funktion och så får Jämtkraft riva allt. Det är mitt stalltips.

Att domen ska överklagas är självklart, säger han.

– Det är det enda som är säkert.