Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstol avgör om Långforsen rivs eller byggs upp

Tingsrätten i Östersund har inte vetat vare sig ut eller in. Men nu är det bestämt.

Snart startar förhandlingarna som ska svara på om Jämtkraft får bygga upp Långforsen igen eller om allt ska rivas.

Annons

Det har rått en långdragen och knivig juridisk process vid Mark- och miljödomstolen i Östersund. För nästan samtidigt som Jämtkraft ansökte om att få bygga upp kraftverket i Långforsen ansökte Kammarkollegiet om att den raserade dammen skulle rivas ut och det gamla tillståndet från 1918 återkallas.

Så hur skulle domstolen hantera detta? Två motstridiga ansökningar? Kammarkollegiets ansökan är dessutom unik i sitt slag, aldrig tidigare har det prövats i Sverige om ett tillstånd kan återkallas.

Nu har domstolen bestämt sig. Det blir två separata processer med två olika domare och förhandlingar.

– Man kan tänka sig att man beviljar Jämtkraft tillstånd att bygga upp på nytt men att det sedan kommer en dom som återkallar det tillståndet. Vi räknar med att allt kommer att överklagas och gå vidare till mark- och miljööverdomstolen. Jag skulle kunna tänka mig att det går vidare till högsta domstolen också, säger Ingemar Olofsson, domare i miljödomstolen som kommer att hantera Jämtkrafts ansökan.

Den startar med huvudförhandling i maj i Kälom, närmaste by till det kraftverk som med sin långa historia av konflikter satt både Offerdal och Krokom på kartan.

Jämtkraft vill alltså bygga upp den anläggning som rasade i vårfloden 2010. Kostnaden för bygget beräknas till nästan 13 miljoner kronor. För det får man lika mycket el som ett halvt vindkraftverk ger. Den ekvationen fick Jämtkraft frågor på i de samrådsmöten som hölls inför ansökan. Är ett nytt kraftverk i Långforsen verkligen lönsamt?

– Vi gör inga olönsamma investeringar. Just nu är det lågt elpris men på sikt tror vi att elpriset blir högre, säger Ulf Larsson som driver tillståndshanteringen vid Jämtkraft.

Domstolen ska ta ställning till en rad frågor. Innebär Jämtkrafts ansökan en nybyggnad eller ombyggnad? Ska man jämföra med dagens situation när vattnet forsar fritt eller ska man jämföra med tillståndet från 1918?

Jämtkraft vill renovera "inom ramen för befintligt tillstånd", men det ifrågasätts av flera myndigheter som menar att det snart 100 år gamla tillståndet inte stämmer överens med den anläggning som står i forsen nu.

Jämtkraft vill anlägga en fisktrappa i samband med bygget. Samtidigt ska alltså en återkallelse av tillståndet prövas av samma domstol. Käloms bygdegård kommer att vara bokad ofta i vår.