Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domstolsnej för Dille Gårds planer

Det har åter tagit stopp för friskolan Dille Gårds planer på att utöka naturbruksgymnasiet med en lantbruksutbildning.

Detta efter en dom i förvaltningsrätten i Stockholm.

I dagsläget är det oklart om domen kommer att överklagas.

– Det beror lite på vad som står i motiveringen, säger Hans Stenberg som är rektor och vd för Dille Gård Naturbruksgymnasium.

Det var i början av 2012 som han hos Skolinspektionen i Stockholm ansökte om att få komplettera gymnasieutbildningen i Dille i Ås med trädgårds- och lantbruksutbildning.

I samma veva ansökte han och skolans styrelse om att Dille Gård skulle få bli huvudman för, och få driva, Säbyholms Nya Naturbruksgymnasium drygt tre mil nordväst om Stockholm.

Den som drev skolan hade fått Skolinspektionens tillåtelse att flytta utbildningen till en annan ort. Ledningen för Dille Gård hade fått signaler om att eleverna ville gå kvar.

Men Skolinspektionen sa 30 september 2012 nej både till planerna i Ås och till planerna i Säbyholm.

Huvudskälet till avslagen var i stort sett desamma: Dille Gård kunde inte visa att det skulle bli tillräckligt många elever för att klara ekonomin varken i Jämtland eller i Uppland.

Skolinspektionen noterade även att det var osäkert om Dille Gård av Stockholms läns landsting skulle få hyra skollokalerna i Säbyholm, och att dessa var i stort behov av utrustning.

I Ås spelade det också in att en ny lantbruksutbildare skulle kunna dra så många tänkbara elever från Åsbygdens Naturbruksgymnasium på Torstaskolan i Ås att naturbruksprogrammet där i värsta fall skulle tvingas att lägga ned.

Dille Gård överklagade till förvaltningsrätten i Stockholm dit Skolinspektionen hör geografiskt.

Förvaltningsrätten i Stockholm avslog 8 januari i år båda överklagandena.

Med största sannolikhet kommer Dille Gård inte att överklaga nejet till utbildning i Säbyholm.

– Det känns väldigt långt borta, säger vd:n Hans Stenberg.

Även planerna på trädgårdsutbildning i Ås kommer troligen att släppas.

Men kanske kommer nejet till lantbruksutbildning i Ås att överklagas till kammarrätten i Stockholm även om det bara handlar om ett tillskott på en handfull elever till de cirka 70 som finns på skolan i dag.

– Vi är organiserade så att vi kan driva det fast det är få elever.

Varför vill då Dille Gård komplettera utbildningarna inom turism, skog, häst, hund, jakt och fiske med lantbruksutbildning?

– Det vi gör tycker vi gör bra, säger Hans Stenberg.