Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopning – ett ökande samhällsproblem

Mörkertalet i länet är stort och det är ett samhällsproblem som bara ökar.

Därför har Östersundspolisen sedan drygt ett år tillbaka valt att lägga resurser på just dopning. Framför allt att jobba förebyggande.

– När man går in på gymen ser man ofta rätt tydligt vilka som snabbt packar ihop sina grejor och går därifrån, säger Louise Gunnarsson.

För några år sedan valde polisen i Östersund att satsa på att minska våld i offentlig miljö och det var då som frågeställningen kom upp, om dopning är grund för en del av misshandeln på stan.

– Det finns ingen statistik, men det finns grova våldsbrott där den misstänkta gärningsmannen har hållit på med kurer och använt dopning. Ju mer man jobbar med de här problemen ju fler upptäcker man som håller på med dopning. Kan vi förebygga en misshandel på stan eller bara få någon att avstå från dopning så är det jättebra, säger Johan Sangby.

I höstas gick Jämtlands län med i Prodis som är ett nationellt nätverk mot dopning. Regionalt innebär det bland annat att polisen, gymen och landstinget samarbetar genom att utbilda och förebygga, allt för att minska bruket av Anabola Androgena Steroider i projektet "100% Ren Träning i Jämtlands län".

Hos Östersundspolisen är det Louise Gunnarsson och Johan Sangby som har dopningfrågorna som specialuppdrag. De berättar att för dem innebär detta samarbete bland annat att polisen har ett avtal med gymen i stan som går ut på att de, när de vill, kan göra ett besök på gymet.

– Vi kan gå in på gymen och bara titta, både med uniform och civilt. Känslan ska vara att här är det inte säkert, här är det en förhöjd upptäcktsrisk, säger Louise Gunnarsson.

Har ni fått någon uppfattning om hur stort problem dopningen är i Östersund?

– Under lång tid har det varit så att när man tänker på dopning så är det idrott man tänker på, men det här är ett ökat samhällsproblem. Det finns absolut en mer liberal syn på dopinganvändandet. Det är ett problem som funnits i Jämtland en längre tid, men hur utbrett det är törs jag inte säga, säger Johan.

Hur många har dömts för dopningbrott i länet de senaste åren?

– De senaste tre åren är det minst sju som har dömts för dopningsbrott i länet. Det har skett en ökning, bara under fjolåret är det fyra dömda och där finns det fortfarande fall under utredning varav två där det är väckt åtal. Det är ett resultat av vårt arbete, att vi har satsat på det här, säger Johan.

Vad är de första kännetecknen på att någon har tagit dopning?

– Vid dopning har du inte de akuta tecknen som vid narkotika, men såklart är ökad muskelmassa ett tecken. Att man blir större på kort tid. Dopning är väldigt utseendefixerat. Det handlar mer om utseende än styrka, säger Louise.

Blir man starkare av dopning då?

– Det är mera volym än muskelstyrka, säger Louise.

– Du blir starkare och större, men musklerna blir inte så uthållig, säger Johan.

Det finns en lång lista med bieffekter, men Johan och Louise pratar mycket om hur mycket dopning sliter på kroppen. Om både fysiska och psykiska bieffekter. En kur brukar vara i ungefär tio veckor och rekommendationen då är att låta kroppen vila i sex veckor innan nästa kur.

– Men många mår så psykiskt dåligt när de kliver av en kur att de går på en ny nästan direkt. Dopning är nog mycket psykiskt beroendeframkallande. Men kroppen tar jättemycket stryk och det finns flera fallstudier som visar att flera har avlidit till följd av dopning.

I vilken målgrupp skulle ni säga att de största problemen finns?

– Yngre killar från 16 år och upp till 30 år, säger Johan.

Finns det någon koppling mellan dopning och narkotika?

– Ja det finns en stark koppling mellan det och grova våldsbrott och vapenbrott.

Vilka är de vanligaste dopningspreparaten?

– Det som är vanligast är thaifemmor och ryssfemmor och nästa steg är att injicera. Och vi har sett att det är många i stan som har gått vidare till det.

– Sedan ökar användandet av kosttillskott väldigt mycket. Problemet där är att man inte vet vad man stoppar i sig, det finns de som har amfetaminliknande substans.

Om jag misstänker att någon på gymet eller någon i min närhet använder dopning, vad ska jag göra?

– Prata med personalen på gymet eller kontakta polisen på 114 14, i receptionen eller ta kontakt med oss på stan.

Vad är det för straff vid dopningsbrott?

– Grova dopningsbrott är upp till 6 års fängelse, men det vanligaste är dagsböter som baseras på inkomst, säger Louise.

-------------------------------

Dopning

• I svensk lag regleras doningsbrott i dopningslagen. Inom idrotten finns det dopningsregler. Två helt skilda regelverk som behandlar två helt olika företeelser. Inom idrotten finns en lista på otillåtna medel. I lagen handlar det endast om Anabola Androgena Steroider (AAS) och tillväxthormon.

• För de som dopar sig utan att vara tävlingsidrottare handlar det i princip uteslutande om AAS. Missbruk av AAS är ett växande samhällsproblem och rikskriminalpolisen rapporterar om ett ökat användande av AAS bland kriminella individer. AAS ökar aggressivitet och mod och gör användarna mer våldsbenägna.

Källa: Riksidrottsförbundet