Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopningskontrollanten: "Låt bli kosttillskott"

Dopningskontrollanten Sture Espwalls råd för att undvika att få i sig otillåtna preparat är tydlig.

– Låt bli kosttillskott. Det kan vara vägen till undergång, säger han.

Östersundsbon Sture Espwall är dopningskontrollansvarig på Riksidrottsförbundet och han har jobbat med dopningfrågor sedan början av 1990-talet. Han anser inte att länet har haft så många dopningsfall inom idrotten.

– Vi har väl haft både elit och blåbär som åkt fast för dopning, men det är inte så ofta det händer. Senast var när en styrkelyftare blev fälld för dopning 2006. Det är väl en sju till åtta idrottare som åkt fast vad jag minns, säger Sture Espwall.

Ungefär 60 idrottare i Jämtland/Härjedalen testas per år enligt Espwall. De prioriterade områdena är; idrottsgymnasium, skidåkare, skidskyttar, basket, fotboll, curling, ishockey och handikappidrotten. Dessutom tillkommer tester som genomförs i samband med olika tävlingar i länet som SM och världscuper.

Sedan blir det en del tester även på motionärer.

– Men det är ingen prioriterad grupp, man kan väl säga att 5–10 procent av testerna styrs mot motionärer.

Det är alltså lättare att fuska och inte bli upptäckt som elitmotionär än som elitidrottare?

– Många arrangörer har infört tester och då kan det vara de tre första och några lottade som testas. Många arrangörer av uthållighetstävlingar köper tester och ser det som ett slags kvalitetstänk. Men visst, sannolikheten att du som elitmotionär blir testad är inte så stor, men man ska aldrig vara säker.

Tror du att det finns ett stort mörkertal bland motionärer?

– Jag tror att gemene man är negativ till doping, men visst kan det finnas någon även om jag tror att, när det händer, oftast är olycksfallsdoping där man till exempel har ätit någon medicin som är dopingklassad. De dopningsfall vi haft i Sverige har nästan alltid sin bakgrund i kosttillskott.

Och det är just kosttillskott som Espwall vill lyfta ett varningens finger för.

– Man vet inte hur det har tillverkats och ofta tror man att det är okej bara för att det säljs på en butik i Östersund. Men tyvärr är det oftast en amatörmässig tillverkan. Det finns övertygande forskning som visar att även om man kallar sig elitmotionär så kommer man långt med svensk husmanskost, säger Espwall och fortsätter:

– Du som idrottare har själv ansvar för vad du stoppar i dig. Du måste även känna till att det finns en dopinglista över förbjudna preparat som inte går att kombinera med tävling och inte heller träning.

Artikeln kommer från 100% Östersund.