Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Doris Pilemalm

Doris Pilemalm föddes i Östersund 1940. Hon växte upp i Offerdal i Anvågen, Enarsvedjan och Fiskviken.

När Doris var 12 år gick hennes mor Olivia bort och hon fick så småningom en ny familj då hennes far Erik gifte sig med Anna-Lisa. De flyttade för ett kortare tag till Linköping och Mariannelund men bosatte sig sedan för gott i Jämtland. 

Doris däremot trivdes bra i Linköping och som 15-åring började hon som lärling och riterska på Saab. Efter några år började hon på aftonskola där hon utbildade sig till maskiningenjör. Hon arbetade på dagarna och studerade på kvällarna. Där träffade hon också sin blivande man Jan Pilemalm. De gifte sig 1962 och bodde kvar i Linköping några år till. 1967 gick flyttlasset till Seattle i USA där de bägge hade fått arbete som ingenjörer på Boeing. 

Då Boeing permitterade mycket folk 1969-1970 fick hon byta inriktning inom sitt yrke till att jobba med tunnelborrningsmaskiner. Hon anställdes av the Robbins Company och hennes huvudprojekt kom att bli de borrhuvuden som finns på stora tunnelborrningsmaskiner. Ganska snart blev hon expert inom sitt område och kallades skämtsamt "the Cutter Queen". Hon reste över hela världen till länder som Brasilien, Peru, Sydafrika och Italien i sitt arbete. På Sicilien gick hon ner som första kvinna i en gruva medan gruvarbetarna förstummade och förvånade gjorde korstecknet.

I slutet av sin yrkeskarriär arbetade hon åt Atlas Copco Jarva som produktchef inom området "Cutters for tunnel boring machines".

Doris hade en färgstark personlighet och var mycket minutiös i allt hon företog sig. Hon älskade att umgås med familj och vänner, ägnade sig gärna åt trädgårdsarbete vilket hennes egen prunkande trädgård vittnade om. Hon tyckte om musik, sjöng och spelade gitarr. Skidåkning och vandring var ett annat intresse. De sista tolv åren hade makarna ett hus i Green Valley, Arizona, där de tillbringade vintrarna med golfbanan inpå knutarna. Hennes man Jan hade under många år spelat golf och nu tog även Doris upp det intresset.

Tyvärr drabbades Doris av svår sjukdom för drygt ett år sedan och tiden som följde blev en tid med många sjukhusbesök och behandlingar. Men gång efter gång förvånade hon sin omgivning med en oförtrutlig kampvilja mot sjukdomen. Vid hennes sida fanns alltid maken Jan som var ett oerhört stöd och en ovärderlig hjälp under hennes sjukdomstid.  

Vi är många som sörjer henne, framförallt maken Jan och saknaden är stor. Trots att avståndet geografiskt alltid har varit långt emellan oss så har hon alltid stått sin svenska släkt väldigt nära. Med stort engagemang, intresse och värme har Doris alltid följt sin syster Irja-Lis och hennes familjs liv i Sverige. Hon såg alltid till att hålla sig uppdaterad om allt från studentexamen och bröllop till husdjurs välmående och födelsedagar. Hon var väldigt generös med komplimanger, kloka råd och uppmuntrade ord. Doris lämnar därför ett stort tomrum efter sig hos oss alla. 

I USA är det vanligt med en digital minnessida och för de som vill ta del av ett längre minnesord hänvisar vi till www.funerals.coop/doris-emelie-pilemalm/

Familjen