Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dörrarna öppnades till de hemliga frimurarna

Det är inte ofta som allmänheten har tillträde till Frimurarnas loge i Rådhuset i Östersund. Men under lördagen öppnades dörrarna.

Lena Jonsson och Sven Hammarstedt passade på att besöka Frimurarna som håller till i rådhuset i Östersund.

– Jag har aldrig varit här trots att jag bott i Östersund i hela mitt liv. Det är ett slutet sällskap. Så därför passar jag på att besöka lokalerna nu när det är öppet, säger Lena Jonsson.

Det är inte konstigt att hon aldrig varit där. En gång tidigare har logen visat upp sina lokaler. Det var 2001 när Östersunds loge firade 100 år. Anledningen till att lokalerna nu visas upp igen beror på att Frimurarna firar att de funnits i Sverige i 275 år.

Frimurarna är omgärdade av hemligheter och rykten. Ett sätt att undvika rykten är att öppna dörrarna till logen och berätta om verksamheten.

– Vi vill avdramatisera verksamheten och visa att vi inte är så hemliga. Det är inte bara samhällets översta skikt som är med och det är blandade åldrar, säger Martin Alfredsson, som stod i dörren till logen och välkomnade gästerna.

Men allt får inte allmänheten reda på. Frimurarnas ritualer är hemliga. En medlem kan komma upp i tio grader. Inför varje grad sker ritualer.

– Ritualerna är upplevelsebaserade. Det går inte att ta till sig upplevelserna på samma sätt om man vet vad ritualerna är innan, säger Thomas Björklund, som är andre deputerade mästare i Östersund.

Det ha varit samma ritualer i Sverige sedan 1800-talet. Målet är att medlemmarna ska utveckla sin personlighet inför varje grad.

– Men vi säger inte att vi blir bättre människor för att man har en högre grad. Men vi säger att det går att ställa högre krav för varje grad en medlem tar, säger Johan F. Wijnbladh, som tidigare varit ordförandemästare i logen i Östersund, när han berättade om verksamheten.

Det är inte lätt att bli medlem. Varje ny medlem ska ha en fadder i föreningen. Helst ska man känna någon i orden och bli inbjuden. Men det går att söka medlemskap hos ordförandemästaren.

– Vi tar in runt sex, sju nya medlemmar varje år. För att bli medlem måste man ha en kristen grundsyn, säger Johan F. Wijnbladh.

Medlemmarna träffas en gång i veckan. En del möten är bara öppen för dem med högre grad. Efteråt äter de middag.

– Det är ett sätt att umgås och få nya vänner, säger Martin Alfredsson.

I Östersund finns omkring 160 medlemmar. En av dem är Firas Kawar, som ursprungligen kommer från Jordanien.

– Där är det en hemlig order eftersom verksamheten inte får finnas i ett muslimskt land, säger han.